Взимку за кермом: досвідчені водії про безпечні подорожі на авто

Взимку за кермом: досвідчені водії про безпечні подорожі на авто

Користувачі BlaBlaCar про «підсніжників», зимові шини і поради щодо безпечного кермування взимку

Не важливо, куди ви їдете: до батьків в інше місто, на дачу чи фестиваль. Ваша подорож повинна бути комфортною, зручною, а найголовніше — безпечною. Поїздки на авто взимку — ще той космос, який інколи хочеться проміняти на гарячу каву, покривало і старе добре кіно про Кевіна Маккалістера. А якщо їхати все ж потрібно? Правило №1 — не панікувати, адже обізнаний і підготовлений до будь-якої ситуації водій — це найкращий водій.

Ми поговорили із справжніми експертами дорожнього руху. Вони «намотали» тисячі кілометрів українськими (і не тільки) дорогами і про водійські нюанси знають з особистої практики і досвіду. Усі поради зібрали для вас.

Готуємо автомобіль заздалегідь 

Не секрет, що в автомобілістів є власний “сленг”, а термін «підсніжник» — найбільш вживаний саме взимку. «Підсніжниками» називають тих, хто не зміг завести двигун автомобіля чи заглох в дорозі. Звучить банально, проте правильна підготовка автомобіля до морозів — це серйозна справа, яка дозволить уникнути аварійних ситуацій і успішно проїхати необхідну дистанцію.

Запитайте у досвідченого водія, з чого почати підготовку авто до зими, і він без зайвих роздумів відповість: «Перевзутись».

stavitcka«Перше і найважливіше — зимова гума. Це, здається, і всім знайоме правило, але багато водіїв його часто порушують і цим створюють небезпеку для себе та інших учасників дорожнього руху»

stadnyk«Я маю звичку купувати шини в офіційних дилерів, де якість товару не підлягає сумніву, і підтверджується сертифікатами, а також надається офіційна гарантія на час користування. Вибираючи шини, необхідно дотримуватися рекомендацій виробника щодо їх радіусу і ширини. Також не допустимо їздити до тих пір, поки покришки стануть “лисі”. На безпеці не варто економити перевірено водіями». 

Якщо зими у вашому регіоні суворі — окрім зимових шин потурбуйтесь про спеціальні ланцюги, які допоможуть вам подорожувати без зайвих заносів і дрифту, а також безпечніше проїхати «ковзанку» на дорозі. Звісно, ланцюги вам не знадобляться, якщо ви — майстер Йода у дрифті на спеціальних трасах, але про це поговоримо вже у наступних матеріалах.

При перших заморозках двигун вашого автомобіля може не запуститись, що говорить про несправний стан акумулятора, або якусь проблему зі стартером. Перевірте стан акумулятора, замініть його на новий, якщо термін експлуатації завершився, або підзарядіть. Змажте всі ущільнювачі силіконом, щоб вони не примерзали. Цю процедуру можна віддати в руки професіоналам на СТО або зробити самостійно. Якщо ваше авто стоїть не в гаражі з опаленням, а на стоянці, потурбуйтесь про спеціальну рідину для розмороження замків і дверних ручок. Звісно, маленький флакончик з рідиною прийдеться тримати в кишені, а не в бардачку.

З цим розібрались? Тоді поїхали далі. Досвідчені водії рекомендують вчасно замінити омивач скла на морозостійкий, а також потурбуватись про справність електроніки і пристроїв. Фари ближнього і дальнього освітлення, габарити, протитуманні фари — це все у робочому стані знадобиться вам для подорожей взимку.

Повний бак пального — ще одна порада від досвідчених автомобілістів. Таким чином можна зігрітись в автомобілі взимку, наприклад, під час очікування евакуатора.

Звісно, ваш автомобіль повинен бути максимально очищеним від снігу та льоду, щоб не створювати аварійних ситуацій для себе та інших учасників дорожнього руху. Якщо зі всіма вище названими порадами згодні — рухаємось далі.

Вміст багажника — ваше все 

Окрім стандартного набору необхідних речей, таких як запаска, інструменти, аптечка тощо взимку перелік must have речей помітно збільшується. До них належать:

  • Морозостійкий омивач скла
  • Щітки та скребки для очищення авто від снігу
  • «Прикурювач» для запуску акумулятора
  • Трос для буксирування та протибуксувальні пластини
  • Ланцюги на колеса
  • 1-2 покривала, щоб зігрітись
  • Термос, який можна наповнити кавою або чаєм

stavitcka«Після весни 2013, коли насипало стільки снігу, що авто не їздили, я завжди кладу в багажник лопату. Це на випадок, якщо потрібно буде «відкопати» свій автомобіль» 

vakhovskiy«Як і при регулярному русі по місту, так і при міжміських поїздках важливо, щоб у зимовий час усі технічні рідини і, звісно, гума відповідали сезону експлуатації. Окремо перед наступною поїздкою варто подумати про те, що може полегшити вам (а також таким подорожуючим, як і ви) життя в екстремальній ситуації на дорозі. Наприклад, кабелі для «прикурювання» акумулятора, трос для буксирування, можливо, протибуксувальні пластини»

bordovskiy«Подбайте про подушки, спальний мішок, повноцінне запасне колесо, набір інструменту для монтажу/демонтажу коліс, трос, домкрат, кілька комплектів рукавиць та шкарпеток (кінцівки) і теплий головний убір — ці речі за екстремальних погодних умов та сильних морозів врятували не одне життя» 

gura«В моєму багажнику завжди є трос, ланцюги на колеса та незамерзаюча рідина. Бак повинен бути повним на випадок, якщо ви опинитесь у сніговому полоні (як це було зі мною в минулому році на трасі Львів — Київ у районі Бродів)» 

bordovskiy«Подумайте про предмети першочергового набору автомобіліста у разі заметілі, яка може вас зустріти у далекій дорозі (аптечка, вогнегасник, ліхтарик з додатковим комплектом батарейок, набір свічок та фольга для опалення салону у випадку повної нерухомості автомобіля, також набір їжі з великим вмістом вуглеводів та ряд інших речей, про які відомо багатьом туристам, які потрапляли у небезпеку)»

Стартуємо 

Інколи взимку можна спостерігати, як водії пробуксовують, рушаючи з місця. Це відбувається, якщо стартувати занадто різко. Запам’ятайте, що плавний рух взимку, у тому числі на старті, протягом поїздки і при гальмуванні — ваше все.

Дотримуємося дистанції 

stavitcka«Всім відоме «зимове» правило потрібно їздити обережно. А ще важливіше дотримуватися дистанції» 

Будь-який досвідчений водій знає, наскільки важливим є дотримання дистанції, а також безпечної швидкості на дорогах взимку. Справа не лише в заметілі чи засніжених дорогах, але й у поганій видимості через туман, ковзанні тощо.

Бачите, що зелене світло світлофора блимає і переключається на жовте — починайте плавно гальмувати і зупиняйтесь.

bordovskiy«Водію за несприятливих погодних умов (особливо взимку) важливо дотримуватись певних правил поведінки на дорозі. Взимку дистанція між вашим транспортним засобом і автомобілем попереду повинна бути дещо більшою, оскільки при екстремальному гальмуванні збільшується гальмівний шлях автомобіля. Протектор зимових коліс автомобіля повинен мати висоту не менше 3 мм» 

Не забуваємо поради для безпечних поїздок взимку 

  • Пам’ятайте, що важливою на дорозі є взаємна допомога, оскільки будь-хто може опинитись у складній ситуації.
  • Уважно користуйтеся двірниками, адже у випадку їх примерзання до скла можна зламати механізм. А двірники вам ще згодяться :)

vakhovskiy«Автомобіль — це, у деякому сенсі, такий самий гаджет, як і будь-який електронний девайс, зі своїм набором технічних характеристик та параметрів. Тому кожному водію перш за все варто адекватно оцінювати, на що реально здатне його авто і не намагатися, наприклад, підкорювати на задньопривідному седані гірські обмерзлі серпантини у Карпатах»

  • Якщо авто обладнане електроскладанням дзеркал, тоді, перед тим як скласти чи розкласти їх, впевніться, що на дзеркалах немає снігу чи, тим паче, льоду.
  • Не панікуйте, якщо під час руху запотіло скло. Зупиніться, включіть кондиціонер, який підсушить повітря.

gura«Якщо це траса, я ніколи не вимикаю зчеплення і їду завжди на зниженій передачі, коли зчеплення з дорогою набагато краще та вийти з неочікуваного заносу можна швидше» 

  • Після тривалого простою автомобіля його бажано прогрівати, доки стрілка температури двигуна не почне підніматись. Також одразу після початку руху потрібно уникати різких розгонів, оскільки двигун ще холодний
  • Взимку світловий день короткий, тому на роботу та з роботи ми їдемо у сутінках. Будьте уважні на дорогах, що погано освічуються. В реальності добре налаштовані ближні фари освітлює 50-60 метрів, але спрямоване вниз, тому інколи не відразу помітні пішоходи. Автомобіль зі швидкістю 60км/год проходить 16,7 метрів за секунду, тобто 60 метрів долає за 3.0-3,6 секунди. Висновок: краще повільніше, але безпечніше.
  • При зниженні температури не забувайте перевіряти тиск у шинах (чим нижча температура, тим нижчий тиск).

bordovskiy«Аналіз поведінки інших учасників дорожнього руху, їхніх маневрів та наслідків неодноразово врятували у подорожах не лише мене, а й інших водіїв»

  • При перших морозах чи ожеледиці враховуйте, що деякі власники автомобілів відтягують заміну літньої гуми на зимову на останній момент.
  • Необхідно врахувати часті перепади температури. Вночі холодніше, зранку тепліше. Асфальт здається дещо вологим, але насправді у щілинах асфальту скоріш за все лід.
  • Проїжджаючи через мости, варто бути готовим до того, що там цілком можлива ожеледиця, навіть якщо на звичайних дорогах не було слизько. 

mlynko«У засніжений період або ж під час приморозків уникати на автостраді обгони, оскільки при обгоні ймовірність заносу авто надзвичайно велика. А щоб уникнути зіткнень на перехрестях, починайте гальмувати завчасно. Що стосується нічних поїздок, то їх варто скоротити до мінімуму, а при снігопадах та буревіях уникати поїздок на авто взагалі» 

gura«Взяти за правило не їздити близько до автомобілів, що перед вами, не обганяти авто з одної смуги руху і завжди тримати обидві руки на кермі. Зимовий період дуже небезпечний і кардинально відрізняється від літнього. Якщо у вас задньопривідний автомобіль, тоді ваша гума на ведучій осі має повинна мати не менше 6 мм протектора. Керувати таким авто набагато тяжче, ніж на передньому приводі, відповідно і вивести його з заносу складніше»

sadykov«Коли вам дуже потрібно їхати, а за бортом сильний снігопад, ожеледь або інші напасті, то робіть як я – не допускайте спустошення бензобака більш ніж наполовину. Якщо влітку можна легко знайти бензозаправку, то взимку можна геть застрягти в заметах або на слизьких підйомах, де фури створюють величезні пробки. Допомога може прийти не скоро, а ось замерзнути в холодній машині є всі шанси»

pobigushka«Дотримання дистанції та неперевищення допустимої швидкості є обов’язковим, особливо в зимовий та дощовий період, оскільки гальмівний шлях значно збільшується»

bordovskiy«У випадку погіршення погодних умов та недостатньої впевненості у своєму досвіді керування автомобілем взимку, рекомендую тимчасово припинити поїздку або ж (якщо це можливо) повернутись у початковий пункт відправлення у подорож» 

gura«Коли ми заходимо на круговий рух і починаємо обгін, потрібно обов’язково зменшувати швидкість перед заходом у кільце. Якщо це передній привід, то у випадку заносу на кільці чи навпаки додаємо швидкість для виходу з заносу. І останнє: завжди подорожуйте з увімкненим ближнім світлом, навіть якщо у вас є ходові вогні» 

 І ще більше цікавих порад 

vakhovskiy«Варто не забувати про пакетні асистентські програми, які зараз часто пропонуються як автодилерами, так і страховими компаніями. Уникнути помилок та поломок на дорозі це навряд чи допоможе, але цілком можливо пришвидшить вирішення проблеми при її появі. Для мене карта асистансу у гаманці стала обов’язковою за останні роки. Тим паче, вартість таких рішень за рік обслуговування дорівнює вартості 20-30 літрів пального»

stavitcka«Взимку зазвичай більше витрат пального. Це питання легко вирішується з допомогою якісного бензину» 

vakhovskiy«Якщо ви не є автослюсарем-гуру, завжди краще мати у записній книжці номер телефону професіонала, якому ви довіряєте і який дійсно зможе дати вам корисні поради перед дорогою саме для вашої марки авто» 

bordovskiy«Чіткий розрахунок маршруту із відмітками на маршруті відповідних АЗК допоможуть вам уникнути турбот щодо пошуку місця для відпочинку та поповнення запасів якісного пального» 

Сподіваємось, що тепер ви точно напоготові і жодні зимові несподіванки вас не налякають. Залишилось лише знайти попутників.

Заощаджуйте на подорожах з попутниками

Знайти поїздку   Запропонувати поїздку

Find out more about

В дорозі

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride