BlaBlaStory з Максимом Заселяном: рух, емоції, зміна картинок — ось, що мене бадьорить

BlaBlaStory з Максимом Заселяном: рух, емоції, зміна картинок — ось, що мене бадьорить

BlaBlaStory — це історії про людей, які не уявляють своє життя без подорожей Україною та світом, нових знайомств і цікавих історій в дорозі та користуються сервісом BlaBlaCar. Ми поговорили з Максимом Заселяном про бюджетні поїздки з BlaBlaCar, блог NUISIDIDOMA і плани на майбутнє.

Розкажи кілька слів про себе: чим ти займаєшся, ким працюєш, що любиш.

Після закінчення хіміко-біологічної групи Ліцею вчився в Харківській Академії Культури на рекламіста. Після цього працював на рекламному ринку в одному з кращих креативних агентств України на посаді копірайтера. Робота полягала в створенні крутих ідей для міжгалактичних брендів і компаній “місцевого розливу”. 5 років віддав рекламі. Паралельно, невеликими вилазками, вивчав світ. В даний момент засвітився в 28 країнах, брав участь в реаліті-шоу «Автостопом до Гавани», двічі перетнув пустелю Арізони і проїхав від Майамі до Аляски автостопом в рамках своєї подорожі «Пригоди бомжа в Штатах», літав на літаках без документів і квитків, рятувався від бандитів Детройта, спав у церквах і на дахах Стокгольма, їздив на розвалених тарантайках, ходив пішки і реалізував 5 власних travel-проектів. Але це тільки початок. Я хочу бути в дорозі. Як довго? Перевіримо – весь світ на носі. Власне, тепер я – мандрівник. Професійний. Тобто, весь свій час я присвячую або подорожі, або думкам про майбутні дороги. Інакше я не можу, я це чітко зрозумів і вирішив змиритися з невиліковною залежністю.1

Коли і як ти вирішив приєднатися до BlaBlaCar. Для яких поїздок зазвичай використовуєш сервіс?

У всіх країнах, де я з’являвся, я використовував автостоп, ну, тому що це цікавіше стандартного транспорту, мобільніше, і можна поспілкуватися зі звичайними людьми. Тригодинна поїздка в машині з незнайомою людиною – кращий засіб для вивчення країни. Сервіс BlaBlaCar почав використовувати зовсім недавно, але тут же зрозумів переваги. Для мене, як для людини, яка звикла до автостопу, але не має часу на нього в «звичайному» житті – це відмінний варіант. Наче я як і раніше – в подорожі.

2

У тебе є звичний маршрут? Куди їздиш найчастіше?

Зараз це в основному маршрут Харків-Київ і ще пара напрямків, куди мене несе у справах. В найближчому майбутньому буде багато роз’їздів, на автостоп часу не буде, тому буду розсікати на BlaBlaCar.

В тебе є цікаві історії з поїздок? Наприклад, незвичайні попутники, пригоди в дорозі?

У мене тонни історій. Їх стільки, що навіть складно пригадати якусь конкретну. Але, якщо напружити мозок, можна вивудити пару-трійку найяскравіших. Всі вони пов’язані з цікавими і яскравими водіями. Одного я зловив десь по шляху зі Львова до Києва. Він говорив триста тисяч слів в секунду, концентруватися було важко, але я зміг розібрати пару фактів його біографії. Колись в 90-х вони з другом хотіли потрапити в Штати, грошенят зрубати, купили вони, значить, тури в Мексику, а звідти кущами-пагорбами хотіли перебратися в америкосів. По дорозі їх двічі мало не продали на органи, один раз ледь не застрелили в перестрілці між наркокартелями, в результаті, вони відсиділи місяць в мексиканській в’язниці і за допомогою якоїсь місцевої шишки українського походження переправилися в Штати за підробленими іменами. Це була історія намба уан.3

Другий персонаж, так само, зустрівся мені в рідній країні. Був прохолодний жовтневий вечір, я їздив Карпатами і прямував до Львова. Зупинилася старенька іномарка. Звідти виповз абсолютно безмовний дядько з бородою до підлоги. Він строго глянув на мене і на питання – «підвезете?» Відповів лише – «А що, я просто так зупинився?!». Я відразу напружився. Але це були ромашки. Найближчі півтора години я піддавався словесним ударам цього, як виявилося, священнослужителя. Перше питання, яке він поставив, було про те, якого я віросповідання. Після півторагодинної релігійної тортури, геть позбавленою логіки і взагалі всього здорового, я попросив висадити мене біля воон того повороту. Пам’ятайте, діти мої, якщо ви вибрали шлях бога, вірте десь там, всередині себе, що не засмічуйте мозок іншим людям, які цього не просили. Десь на виїзді з Лос-Анджелеса мене підібрав дядечко в модній кепці. Він був веселий, бадьорий і усміхнений, як глядач стендапа Едді Мерфі. Через пару хвилин я дізнався, що він пару днів як вийшов з в’язниці. 18 років життя він віддав решітці. І все через дрібницю. Його дружина зрадила його з найкращим другом. Він же, дізнавшись розклад, не довго думаючи, взяв дробовик і завітав до колишнього товариша. Хотів пристрелити його, але так і не зміг. Пред’явили йому погрозу у вбивстві і дали 15 років. Вийшовши на свободу, це горе цибульне купило пістолет, так, про всяк випадок, і, будучи на випробувальному, попався копам. Штат припаяв ще три. Крутий дядько, каву купив і ніж подарував.

Це так, якщо пробігтися по верхах. Були, так само: колишній організатор концертів Led Zeppelin, був сценічний дизайнер Леді Гаги, Джастіна Тімберлейка, Бібера і інших, підвозили п’яні в друзки німці, були на шляху і гопники і перевізники часнику і дядько, який в молодості, під час військових розборок в Бразилії пришив двох військових, які хотіли його пограбувати. Ох, багато кадрів я зустрів.

4

Якими гаджетами / додатками ти користуєшся в дорозі?

Мої вірні супутники в дорозі — iPhone, MacBook, виносна батарея на 10k.mah, GoPro і, і тепер до цього всього додалася фото / відео техніка з усіма акумуляторами і об’єктивами. З додатків активно юзаю couchsurfing, map.me, hostelworld, google maps, rome2rio, і з недавнього часу — BlaBlaCar.

5

Без чого не уявляєш своїх подорожей?

Думав над відповіддю близько п’яти хвилин, але так і не придумав, що написати. Тому що якщо я в подорож, це і є— виконана мета, і нічого більше мені не потрібно. Є всякі нюанси комфорту, питання зручностей і так далі. Але все це— вторинні речі. Найголовніше для мене — сам факт мого перебування в дорозі, в подорожі. Рух, емоції, зміна картинок, людей і пейзажів— ось, що мене бадьорить.

Заощаджуйте на подорожах з попутниками!

Знайти поїздку   Запропонувати поїздку

Find out more about

BlaBlaStory

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride