BlaBlaStory з Тарасом Ковальчуком: «Довіряйте людям і вірте своїм відчуттям»

BlaBlaStory з Тарасом Ковальчуком: «Довіряйте людям і вірте своїм відчуттям»

Про подорожі, довіру між людьми та корисні поради для подорожей

BlaBlaStory – це історії про подорожі, натхнення, пригоди і нові знайомства. Ми поспілкувались з Тарасом про подорожі, як невід’ємну частину його життя, довіру між незнайомими людьми, що руйнує кордони, шерингові платформи, які стануть у нагоді в подорожах.

Розкажи декілька слів про себе: чим займаєшся, що любиш.

Мене звати Тарас Ковальчук, я фотограф. Живу у Києві, працюю у великих містах України, Європи та Азії. У своїй діяльності не обмежуюсь лише фотографією і беру участь у цікавих проектах.

Люблю нові, цікаві знайомства, обмін досвідом та ідеями. Вірю, що світ відкритий і дуже тісний — ніколи не знаєш, кого можна зустріти завтра.

За спеціальністю я вчитель та графічний дизайнер, але на відміну від цих професій, фотограф не прив’язаний до конкретного місця. Це мені дуже імпонує, адже не люблю засиджуватись на місці і часто подорожую. Мені дивно, як людям вдається постійно жити в одному місті або тижнями чи місяцями нікуди не вирушати. Для багатьох неймовірний стрес – сісти у потяг, проїхатись електричкою чи навіть автобусом. Як на мене, транспорт і сидіння біля вікна та споглядання картинки, яка змінюється,  — неймовірно цікавий процес.

Як часто ти подорожуєш? Як обираєш нове місце для подорожей?

Якось я рахував кілометри, які довелось подолати за рік. Це було 30-50 тисяч. Враховуючи те, що у мене немає автомобіля, думаю, це  — немало.

Активно подорожувати почав в університеті, тоді цікавився етномузикою і велотріалом. Було нецікаво кататися на велосипеді по знайомому місту, тому ми з друзями кожні вихідні брали велосипеди в електричку і їхали у Львів, Луцьк чи Київ. Відвідування етнофестивалів також додало досвіду переїздів в Карпати і назад.

Якщо говорити про Україну — я б дуже хотів побувати у кожному обласному центрі. Нове місце для подорожі вибираю в залежності від того, що хочу там побачити і ніколи не їду навмання. Тому завжди читаю відгуки і дивлюсь фотографії. Зараз з’явилась чудова можливість дешево подорожувати Європою, кордони стають все більш відкритими. Тому, мабуть, наступні свої подорожі я б планував у бік північної Франції або країн Скандинавії.

Минулого року я багато подорожував по роботі і для себе. Серед поїздок і міст, які я відвідав, були: Мальме, Бостад (Швеція), Берлін, Мілан, Генуя (Італія), Будапешт, Барселона, Валенсія, Лісабон, Варшава, Краків, Мазури. Зараз я знаходжусь у місті Малакка, що в Малайзії, а за кілька днів лечу в Індонезію.

Без чого ти не уявляєш своїх подорожей?

Я часто сподіваюсь на удачу та добру карму. Але варто все планувати наперед, адже підготовка до подорожі — запорука успіху.

Не уявляю свою подорож без хорошого настрою та очікування невідомого. Планую все заздалегідь, але збираюсь зазвичай у день від’їзду — тоді відбувається активне переключення в режим подорожі Люблю це відчуття.

Розкажи про свій досвід на BlaBlaCar.

Не завжди є потяги чи автобуси у напрямки куди я їду, тому BlaBlaCar є хорошою альтернативою. Хоч я і люблю потяги, але вони, на жаль, не дуже розвинені в Україні. Чим BlaBlaCar суттєво відрізняється від громадського транспорту — це те, що ти не лише заощаджуєш кошти, але й маєш можливість спілкуватися з різними людьми.  Коли у мене буде авто — неодмінно буду підвозити попутників — це дешевше та цікавіше.

Сайт міжнародний і тому, знаючи базову англійську, можна легко знайти собі автомобіль.  Якщо ти подорожуєш іншими країнами, твій водій — твій гід. Він відповість на більшість твоїх запитань, а також розпитає про тебе. Таким чином йде обмін досвідом і історіями.

У мене був цікавий досвід подорожі з Берліну в Стокгольм. Подорожуючи до Стокгольму мій водій пояснив, як купити квиток на паром і дав посилання на потрібний сайт. Тому ми їхали до моря, а далі, щоб заощадити час і кошти, пливли через Балтійське море. Було дуже легко спілкуватися, а їдучи в Швецію, я й не сподівався що буду пливти морем, оминаючи Данію.

Ще одна цікава історія трапилась минулого літа, коли я їхав у Мадрид з Валенсії (Іспанія). Забронював поїздку на BlaBlaCar, але водій зовсім не володів англійською. Допомогли місцеві мешканці — вони зателефонували йому і домовились про місце зустрічі зі мною.

Що для тебе шеринг? Чи користуєшся ти іншими сервісами шерингової економіки, які допомагають заощадити у подорожах?

Зараз світ йде до того, щоб спільно користуватися послугами і робити їх дешевшими та якіснішими. Я обираю шеринг, бо так цікавіше подорожувати. Більше того, я не хочу платити агенціям, метою яких є лише заробіток, або бронювати житло на вокзалі — це минуле століття. На більшості шерингових платформ є рейтинги (Booking.com, Couchsurfing, BlaBlaCar), фотографії людей та об’єктів, а також соціальні мережі. Як фотографу, візуальна складова для мене дуже важлива.

Є відомий сайт для туристів couchsurfing.org. Я зареєстрований там багато років, але, на жаль, не дуже активний. Учасники цього сайту можуть безкоштовно приймати туристів, а також домовлятись про ночівлю в інших країнах. Якщо ви не готові до такого, можете запитати пораду або попросити показати місто. Майже завжди люди відгукуються. Сайт дуже допоможе при подорожі дорогими Скандинавією та Сінгапуром.

Є чудова альтернатива готелям — Airbnb. Люди здають свої квартири, кімнату чи навіть диван. Наприклад, у Гамбурзі дорого винаймати житло на місяць. І коли студенти ділять квартиру з двома спальнями, а один з них поїхав додому на канікули — кімнату можна здати для туристів.

Вже багато років я не уявляю своєї подорожі без офлайн-мап Mapsme. Ви просто завантажуєте карту країни, коли є інтернет, і потім можете знайти всі вулиці, кафе, лікарні і цікаві місця без доступу до інтернету, навіть у найвіддаленішій точці.

Що порадиш початківцям?

У подорожах я дотримуюсь декількох принципів:

— я краще буду йти, ніж чекати;

— краще один раз все добре спланувати наперед, ніж нервувати всю подорож;

— довіряйте людям і вірте своїм відчуттям.

Find out more about

BlaBlaStory

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride