Великдень 2018 в Україні: 6 способів провести його цікаво

Великдень 2018 в Україні: 6 способів провести його цікаво

Матеріал підготовлений разом з TripMyDream

На Великдень мешканці України традиційно будуть відпочивати три дні: з 7 по 9 квітня. Пропонуємо провести довгі вихідні в подорожі: ми підготували для вас 6 можливих маршрутів по Україні та склали програму найцікавіших заходів.

Матеріал підготовлений разом із головним українським сервісом для планування подорожей TripMyDream.

Київ та область

З 5 квітня по 7 травня в історичному центрі Києва (між Софійським собором і Михайлівським Золотоверхим монастирем) пройде щорічний Всеукраїнський фестиваль писанки. Команда проекту Folk Ukraine підготувала для гостей безліч арт-об’єктів: фігури великодніх зайців, оформлені українськими майстрами в авторському стилі, і гігантські писанки, покриті традиційними для різних регіонів країни візерунками (в минулому році їх було 858!). На Володимирському проїзді відкриється ярмарок, де можна буде купити сувеніри, їжу і напої, а розташований поруч сквер стане майданчиком для фестивалю квітів «Писанковий рай». На Михайлівській площі розміститься розважальна зона для дітей з колесом огляду і каруселлю, а на Контрактовій площі виставлять найкращі роботи минулорічного фестивалю. Тут же обладнають дитячий лабіринт з величезних олівців, фуд-корт, зону для проведення майстер-класів та парк атракціонів. Вхід вільний.

До 7 квітня можна відвідати виставку «Сонячна Великдень-2018», яка проводиться в Центрі української культури та мистецтва (вул. Хорива, 19В). 50 майстрів з різних куточків України зібралися, щоб презентувати свої роботи в наступних техніках: іконопис, вітражна розпис, живопис, картини з кераміки, флоромозаїки, плетіння з лози, Петриківський розпис, розпис по дереву і т.п. Заплановані майстер-класи, концерти та екскурсії (програма опублікована на сайті Центру), в сувенірному магазині можна купити роботи учасників. Вхід вільний.

На площі перед «Українським домом» (вул. Хрещатик, 2) 9. квітня з 15:00 до 17:00 відбудеться благодійна акція «Великодні дзвони». «Фонд волонтерів України» організовує захід для дітей-сиріт, дітей з багатодітних сімей та сімей переселенців. У програмі ігри, конкурси, частування та подарунки. Вхід вільний.

Національний музей народної архітектури та побуту України «Пирогово» (вул. Академіка Тронько, Пирогово) запрошує 8 квітня на ярмарок народного мистецтва та ремесел, в якій візьмуть участь гончарі, вишивальниці, різьбярі та інші майстри з різних міст країни. Ви зможете не тільки побачити процес створення рукодільних шедеврів, а й купити деякі з них. Заплановані також виступи фольклорних колективів.

На території комплексу «Мамаєва Слобода» (вул. Михайла Донця, 2) також відсвяткують Великдень згідно з традиціями предків. В ніч з суботи на неділю можна буде відвідати службу і освятити паски в церкві Покрова Пресвятої Богородиці або взяти участь в обряді «вигнання смерті», кинувши поліно з нечистою силою в багаття. Потім всі бажаючі піднімуться на дзвіницю, щоб ознаменувати гучним дзвоном наступ Святого Воскресіння. У понеділок, 9 квітня, неодружених хлопців і незаміжніх дівчат запрошують взяти участь у відтворенні обливного обряду.

У парку «Київська Русь» (село Копачів, Обухівський район) 7, 8 і 9 квітня з 10:00 до 20:00 пройдуть великодні народні гуляння. У програмі: зустріч з князем Володимиром, турнір, кінно-трюкові шоу, реконструкція ведення кінно-пішого бою, вертеп, верхова стрільба з лука, театралізоване шоу з живим вокалом і танцями, весняний мюзикл, традиційні забави (перетягування каната, давньослов’янські гри, хороводи ), майстер-клас по великоднього співу, частування. Також запланована презентація першого в Східній Європі «давньослов’янського розмовника». У неділю з 12:00 до 14:00 «Стародавній Київ» відвідає священик, який очолить урочистий хід до Василівської церкви і освятить паски. Дорослий квиток коштує 100-150 грн. (До 25 березня діє знижена ціна), студентський або пенсійний – 100 грн., Дитячий – 50 грн.

Чим ще зайнятися в Києві:

  • відвідати Києво-Печерську Лавру (вул. Лаврська, 21) – одну з найважливіших православних святинь України. Вхід на територію коштує 30 грн., Квитки в музеї потрібно купувати окремо;
  • прогулятися по Хрещатику і Майдану Незалежності – центральній площі Києва, де розгорталося багато знакових для нашої країни подій;
  • побачити «Будинок з химерами» (вул. Банкова, 10) – химерна будівля, яка знаходиться поруч з адміністрацією Президента України. Потрапити всередину можна лише в складі групи;
  • купити нестандартні сувеніри у торговців на Андріївському узвозі. Крім творів мистецтва тут продають антикваріат: медалі, значки, марки, посуд, книги і т.п .;
  • заглянути в Софійський собор, побудований в XI столітті за Ярослава Мудрого. У XVIII столітті храм пережив реконструкцію, яка майже не торкнулася його внутрішнього оздоблення. Він внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і є музеєм – служби тут не проводяться.

Львів

До 15 квітня на Музейній площі проходить Фестиваль писанок. Ви зможете побачити 50 авторських робіт, виставлених під відкритим небом, а також взяти участь в майстер-класах зі створення традиційних писанок і свічок-писанок. В рамках фестивалю реалізований проект «Добра справа», спрямований на збір коштів для допомоги нужденним.

4 квітня відкриється великодній ярмарок на проспекті Свободи (між пам’ятником Тарасу Шевченку та Оперним театром), яка буде працювати до 13 травня. У симпатичних дерев’яних будиночках ви знайдете сувеніри, прикраси, вишиванки, книги, дитячі іграшки, традиційні страви та напої. Майстри з різних областей України навчать охочих основам традиційних ремесел, а львівські господині розкажуть про символічне значення і секрети приготування великодніх страв.

В музеї народної архітектури і побуту «Шевченківський гай» (вул. Чернеча Гора, 1) 8 і 9 квітня пройдуть святкові заходи. У програмі: пісні і танці, дегустація традиційних страв, реконструкція обрядів, виступ фольклорних колективів, привітання від релігійних спільнот і великодній флешмоб. Квиток коштує 30 грн.

Чим ще зайнятися у Львові:

  • піднятися на Ратушу і помилуватися на львівські дахи з висоти. Оглядовий майданчик розташований на висоті 65 метрів, потрапити туди можна тільки пішки, подолавши 306 сходинок. Квиток коштує 30 грн.;
  • прогулятися по площі Ринок, розглядаючи різнокольорові будівлі, несхожі одна на одну;
  • покататися в деренчливому трамвайчику, прислухаючись до розмов місцевих жителів;
  • обійти всі кав’ярні в центрі, намагаючись з’ясувати, де варять найсмачнішу каву (спойлер – вона тут всюди смачна);
  • побувати на Личаківському кладовищі (вул. Мечникова, 33) – одному з найстаріших в Європі. Тут поховані Іван Франко, Соломія Крушельницька, Маркіян Шашкевич та інші відомі діячі мистецтва. Квиток коштує 10-25 грн., В залежності від віку візитера.

На BlaBlaCar можна знайти водіїв, які їдуть з Києва до Львова, вартість – від 280 грн. з пасажира.

Ужгород

Візитна картка та головна визначна пам’ятка цього закарпатського міста – сакури, подивитися на цвітіння яких щорічно приїжджають туристи з усієї України. Найкрасивіше тут в кінці квітня, в цей же період проходить «Сакура-Фест» (у 2018 році він почнеться 23 квітня і закінчиться 2 травня). Але і на початку місяця за сприятливих погодних умов можна застати деякі дерева на знаменитій «алеї сакур» в кольорі.

Чим ще зайнятися в Ужгороді:

  • відвідати Ужгородський замок (вул. Капітульна, 33), який був побудований в IX столітті і згодом ще не раз перебудовувався. За стінами завтовшки до 5 і висотою до 10 метрів ховаються внутрішній двір з садом і скульптурними зображеннями героїв античної міфології, фундамент церкви Святого Георгія і музей, де зберігається найбільше в Україні зібрання бронзових скарбів та кельтських старожитностей. Квиток для дорослого коштує 10 грн., Для школяра або студента – 5 грн .;
  • заглянути в музей під відкритим небом (вул. Капітульна, 33А) – один з найстаріших в Україні. Тут зібрані будівлі з різних куточків Закарпаття, які датуються XVIII-XIX століттями. Не пропустіть дерев’яну церкву споруди 1777 року, зібрану без єдиного цвяха. Квиток для дорослого коштує 15 грн., Для дитини – 10 грн.;

Почаїв

Тут знаходиться Свято-Успенська Почаївська Лавра – найбільший православний храмовий комплекс і монастир на Західній Україні, другий за розмірами в Україні після Києво-Печерської Лаври. Паломники з усієї країни і з-за кордону приїжджають сюди, щоб побачити чудотворну ікону Богородиці, а також мощі Іова Почаївського і Амфілохія Почаївського.

На території комплексу знаходиться джерело Святої Анни – покровительки матерів. Жінки, у яких не виходить завагітніти або виносити дитину, приїжджають, щоб попросити заступницю про диво, батьки привозять сюди немовлят в надії на зцілення. Кажуть, що після занурення в воду неможливо застудитися, хоча її температура не піднімається вище + 8 ° C.

На території є готель (місце в загальному номері коштує 40 грн. На добу, номер без зручностей – від 150 грн. На добу), а також платна трапезна, де організовано харчування для паломників.

На BlaBlaCar можна знайти водіїв, які їдуть з Києва до Почаєва, вартість – від 210 грн. з пасажира.

Івано-Франківськ

Івано-Франківськ незаслужено обходять увагою, використовуючи в основному як «перевалочну базу» на шляху в Карпати. Ви тут ще не були? «Маленький Львів» чекає!

Чим зайнятися в Івано-Франківську:

  • відвідати Ратушу (вул. Галицька, 4А), побудовану більше 300 років тому. Зараз всередині не магістрат, а краєзнавчий музей, в колекції якого є вишиванки, предмети народного промислу з кераміки, дерева, шкіри та інших матеріалів. Але туристів приваблює в першу чергу оглядовий майданчик, розташована на висоті трохи більше 33 метрів. Квиток для дорослого коштує 20 грн., Для дитини – 10 грн .;
  • заглянути в Художній музей (вул. Шептицького, 8) в будівлі костелу Діви Марії (XVII століття). Тут зберігається близько 15000 експонатів: шедеври галицького іконопису, роботи українського скульптора Пінзеля, картини європейських майстрів XVIII-XX століть. Квиток для дорослого коштує 10 грн., Для дитини – 3 грн .;
  • прогулятися по «Бастіону» – торгово-розважального комплексу, творцям якого вдалося вписати сучасну споруду в руїни кріпосної стіни. Тут є тераса для прогулянок, ресторан, кав’ярня, магазини і арт-простір, де проходять виставки, презентації, літературні читання та інші заходи;
  • влаштувати романтичне побачення на березі штучного озера, яке місцеві жителі охрестили Станіславським морем. Якщо з погодою пощастить, можна покататися на човні або катамарані;
  • дізнатися, чим живуть франківці. Для цього достатньо вийти на «Стометрівку» – вулицю Незалежності, головну артерію міста – і злитися з натовпом. Милуйтеся будівлями, пийте каву, розглядайте книги в маленьких магазинах, повечеряйте в одному з ресторанів, але головне – нікуди не поспішайте.

Коли знайомство з Івано-Франківськом відбудеться, вирушайте в Коломию, розташовану приблизно в годині їзди. Думаємо, ця назва вам знайоме – тут працює музей писанки (проспект Чорновола, 43). У колекції є писанки та декоративні яйця з різних регіонів України: Гуцульщини, Покуття, Буковини, Лемківщини, Бойківщини, Опілля, Поділля, Полісся, Подніпров’я, Слобожанщини та Причорномор’я. Частина експозиції відведена під писанки, створені українцями, що живуть на різних континентах. Є експонати з Білорусі, Польщі, Чехії, Словаччини, Румунії, Франції, Данії, Китаю, Індії, Аргентини, Канади, США, Ізраїлю, Пакистану, Єгипту і Шрі-Ланки, де яйце теж вважають давнім символом життя, прикрашають і використовують в обрядах . Квиток для дорослого коштує 40 грн., Для школяра – 15 грн., Для студента – 20 грн.

На BlaBlaCar можна знайти водіїв, які їдуть з Києва до Івано-Франківська, вартість – від 280 грн. з пасажира. В Коломиюз Івано-Франківська на BlaBlaCar можна доїхати від 30 грн. з пасажира.

Кам’янець-Подільський

Щорічно тут проводяться ярмарки, майстер-класи та інші розважальні заходи, приурочені до Великодня. Чим порадують гостей міста в цей раз – поки невідомо, але ми впевнені, що краса цих місць – вагомий аргумент на користь поїздки.

Чим зайнятися в Кам’янець-Подільському:

  • втратити дар мови при вигляді каньйону річки Смотрич, а потім переправитися з одного берега на інший за тролі (вартість – 80 грн.). Ті, хто не готовий до екстремальних розваг, можуть потрапити в Старе місто по мосту;
    перенестися в минуле, відвідавши фортеця (вул. Замкова, 1). На її території працює кілька виставок: в Кармелюковою вежі розмістилася експозиція, присвячена народному герою Устимові Кармелюку, в сусідній – діорама, яка розповідає про те, як неприступний перш форт був узятий турецькими військами. У дворі знаходиться ще один цікавий об’єкт – боргова яма, куди туристи кидають монетки, щоб не мати фінансових проблем. Квиток коштує 20 грн.;
  • заглянути в центральний парк, де є алея сакур – не така велика, як в Ужгороді, але теж гарна;
    відвідати заповідник «Хотинська фортеця», розташований в 20 кілометрах від Кам’янця-Подільського. Тут знімалися епізоди багатьох популярних фільмів: «Захар Беркут», «Русалонька», «Балада про доблесного лицаря Айвенго», «Тарас Бульба», «Чорна стріла», «Три мушкетери». Дорослий квиток коштує 50 грн., Студентський або дитячий – 25 грн.

На BlaBlaCar можна знайти водіїв, які їдуть з Києва до Кам’янця-Подільського, вартість – від 220 грн. з пасажира.

Знаходьте ще більше ідей для подорожей на TripMyDream.

Заощаджуйте на подорожах з попутниками

Знайти поїздку   Запропонувати поїздку

Find out more about

Події

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride