Українці бажають краще розібратись в собі, а також дослідити власне минуле – нове дослідження BlaBlaCar

Українці цікавляться літературою для самопізнання, розуміння державних історичних процесів та обирають аудіокниги для читання в дорозі. BlaBlaCar, найбільший маркетплейс для автодорожніх поїздок, який об'єднує поїздки з попутниками та на автобусах, провів дослідження, щоб дізнатись більше про літературні уподобання українців.

Інтерес до власної історії та культури – на першому місці 
За 2022-й рік дві третини опитаних користувачів почали більше цікавитись книгами про українську історію та культуру. При цьому, 92% опитаних зручніше читати саме українською мовою, англійську обирають 8% читачів.
Бажання розібратись в собі та почути інших
Дослідження вказало на очевидну потребу в психологічній підтримці та кращому розумінні власного “Я”. Сьогодні 4 з 10 українців серед всіх літературних жанрів обирають саме книги з психології та самопізнання. Крім цього, багато читачів згадують релігійну літературу як жанр, який сьогодні викликає зацікавленість.
Аудіокниги – найкращий варіант для подорожі
Понад 43,8% українців обирають читання під час подорожей. Найбільш популярним форматом для дороги є аудіокниги – обирають 51,1% опитаних, за ними паперові та електронні книжки – 40,6% та 33,5% відповідно. Серед найпопулярніших платформ для прослуховування аудіокниг користувачі виділили Google Play Книги та Yakaboo. 
Паперові книги – за змістом, аудіокниги — за якістю звуку 
Українці не обирають книгу за обкладинкою – майже 69% респондентів купили б книгу, навіть якщо їм не подобається її обкладинка та оформлення. А майже 35% опитаних обирають аудіокниги за якістю звуку, для третини важливий тембр голосу диктора і близько 31% користувачів люблять книги, які озвучує сам автор.
Вибір спільноти: 10 найулюбленіших книг
До 10-ки найулюбленіших робіт спільноти BlaBlaCar увійшли:

  • “1984”, Джордж Орвелл
  • “300 поезій”, Ліна Костенко
  • “Нарис історії України”, Ярослав Грицак
  • “Думай та багатій”, Наполен Гілл
  • “Багатий тато, бідний тато”, Роберт Т. Кійосакі
  • “Бог завжди подорожує інкогніто”, Лоран  Гунель
  • “Квіти для Елджернона”, Деніел Кіз
  • “Підсвідомість може все”, Джон Кехо
  • “Звіяні вітром”, Маргарет Мітчелл
  • “Тигролови”, Іван Багряний.

Методологія
Дослідження проводилось методом онлайн-анкетування. Відбувалося з 25 до 31 січня 2023 року серед користувачів BlaBlaCar в Україні. В ньому взяли участь 10 823 респондентів. 
Ми вдячні кожному, хто доєднався до нашого книжкового опитування
Як і обіцяли, ділимось приємним бонусом від нашого партнера Yakaboo! Разом ми даруємо вам знижку 15% за промокодом BLABLACAR при замовленні товару від 500 грн. Обирайте найпопулярніші видання та активуйте знижку!
  Купити книги на Yakaboo

Читати далі

    yuliia.krupenko

    Схожі статті

    Піднімайся наверх