BlaBlaStory з Орестом Зубом: «Моя подорож починається заздалегідь до приїзду кудись»

Зміст
  1. Ми знаємо, що ти об’їздив вже понад 60 країн світу і зупинятись на цьому не плануєш. Що тобі подобається в подорожах?
  2. Як ти плануєш подорожі? Спонтанно, випадково обравши країну чи заздалегідь старанно готуєшся?
  3. Які гаджети/сервіси/речі незамінні в подорожах для тебе? Від чого легко відмовляєшся?
  4. Якщо їдеш автомобілем, готуєш якось його перед поїздкою?
  5. Ти легко довіряєш незнайомим людям?
  6. Що для тебе важливо під час вибору попутників?
  7. Що б ти порадив початківцям в плані безпечної поїздки?
  8. Ти мало не щодня знайомишся з новими людьми в подорожах. А чи є люди, з якими ви залишились хорошими друзями і продовжуєте спілкуватись?
  9. Пам’ятаєш свої подорожі з попутниками? Хто тебе вразив найбільше?
  10. У кожного попутника власні музичні смаки, інтереси і вподобання. Як ти створюєш атмосферу в авто, щоб всім було комфортно і затишно?
  11. Що тебе надихає в подорожах? Чому саме подорожі, а не, наприклад, ігри чи спорт?
  12. Хто тебе надихає з відомих (чи не дуже) подорожувальників?
  13. Що ти читаєш, де спілкуєшся з такими ж любителями подорожей?
    1. Заощаджуйте на подорожах з попутниками!

BlaBlaStory — це історії про людей, які не уявляють своє життя без подорожей Україною та світом, нових знайомств і цікавих історій в дорозі та користуються сервісом BlaBlaCar. Цього тижня нам вдалось поспілкуватись з Орестом Зубом. Орест — відомий на теренах українського інтернету мандрівник, онлайн-бізнесмен, прихильник ідеї Digital Nomands і яскравий представник цього нового класу. Ця BlaBlaStory є чи не найдовшою з усіх, які ми публікували раніше, проте, ми впевнені, що кожен знайде в ній щось своє.
orest-1-blablacar

Ми знаємо, що ти об’їздив вже понад 60 країн світу і зупинятись на цьому не плануєш. Що тобі подобається в подорожах?

Якщо бути точнішим, то я вже побував у 69 країнах світу, а до кінця цього року планую дійти до 80. І, якщо все буде добре і “карта ляже”, то до своїх 30ти років, тобто, до кінця 2017 року (день народження в мене в грудні), я відвідаю 100 країн. Ось такий мій план 🙂
Я кайфую від подорожей. Якщо почати з банальних речей, то мені подобається спостерігати за змінною картинкою пейзажів за вікном і до якихось метафізичних речей, наприклад, свободи, самопізнання, самозадоволення, відчуття того, що ти напряму впливаєш на своє життя. Власне, в мандрах ці речі проявляються дуже і дуже чітко. І, само собою, можливість зануритись у місцеву культуру, познайомитись з класними людьми, з якими я досі підтримую доволі тісні дружні контакти, незважаючи на те, що протягом років ми можемо перебувати на різних континентах і рано чи пізно зустрічатись десь, де найменше того очікуємо.
orest-18

Як ти плануєш подорожі? Спонтанно, випадково обравши країну чи заздалегідь старанно готуєшся?

В мене є декілька принципів вибору країни. По-перше, це новизна. Оскільки я планую відвідати усі країни світу, зараз я більше “полюю” за новими напрямками.
Друге — це якась причина, чому я повинен туди їхати. Наприклад, останнім часом я часто літаю в США на конференції з онлайн-маркетингу, блогінгу, тому що там ця тема активно розвивається. Інколи такі події відбуваються у країнах Європи.
Також для мене важлива внутрішня інфраструктура в країні, по суті, чи є там зайнятись тим, що мене цікавить. Наприклад, тайський бокс в Тайланді, іспанська мова в латиноамериканському світі чи щось інше. Як то кажуть — travelling with aim.
orest-11
Я не готуюсь до подорожей надто заздалегідь. Варто зазначити, що я ніколи не сиджу в пошуках якихось дешевих авіаквитків. Я просто працюю у своєму ритмі, займаюсь власними онлайн проектами. Я підписаний на декілька сайтів і коли бачу, що є непогана нагода придбати квиток туди, куди мене цікавить — я просто беру і купую його без всяких роздумів. Далі чекаю, доки той момент настане і лечу. Тому, насправді, готуюсь до подорожі дуже мало — чим далі, тим менше. Досвід мандрівництва зростає і якось виходить, що ти менше речей береш з собою, менше готуєшся і сама подорож проходить цікавіше.
Інколи буває спонтанна поїздка, до якої є час підготуватись за пару днів. Зазвичай за декілька місяців наперед я вже знаю, куди поїду. Наприклад, станом за сьогодні починаючи з серпня і до березня в мене вже викуплені квитки і заплановані подорожі з частотою перельотів десь раз в місяць на інший континент. Я люблю планувати, люблю читати Lonely Planet, тому що моя подорож починається заздалегідь до того, коли я кудись приїду.

Які гаджети/сервіси/речі незамінні в подорожах для тебе? Від чого легко відмовляєшся?

Насправді я — мінімаліст, тому беру мінімум речей. Тут нічого особливого: це мій ноутбук MacBook Air, iPhone 5S, чим далі, тим рідше беру фотоапарат. В мене дружина — фотограф, я для неї придбав класний фотоапарат. Окрім того, в нас ще є Go Pro для дайвінгу чи якогось активного відпочинку. Паспорт, кредитні картки — це те, що необхідно. Невдовзі я лечу майже на 3 тижні в Центральну Америку і по дорозі заскочу в США, і беру з собою наплічник такого, знаєте, шкільного вигляду всього на 29 літрів. Від чого відмовляюсь? Фактично, відмовляюсь від всього. Справа в тому, що я не залежний від жодних речей.
orest-17

Якщо їдеш автомобілем, готуєш якось його перед поїздкою?

Насправді все залежить від того, куди і як надовго їду. Автомобілем їжджу не так вже й багато, проте часто беру автомобіль в оренду чи їжджу на своєму по Європі. Найдовшою поїздкою була та, що минулого літа на Балкани. Ми з Мартусею (прим. ред. Мартуся — дружина Ореста) десь 7 200 км за 40 днів. Ніяк його не готував, головне — підтримувати автомобіль завжди у хорошому робочому стані. Зазвичай дороги в Європі набагато кращі, аніж в Україні, тому проблем з автомобілем ще ні разу не було. Коли ти відкрив для себе райдшеринг? Це було досить давно, десь в середині 2000х. Коли я ще був студентом, я часто подорожував країнами Європи, їздив на конференції, семінари, стажування і т.д. Одного разу в Німеччині я спробував райдшеринг за допомогою сервісу Mitfahrgelegenheit (прим. ред. BlaBlaCar поглинув Mitfahrgelegenheit у 2013 році) катався по Німеччині та сусідніх країнах. Зараз користуюсь BlaBlaCar, це дуже зручно, до того ж, в багатьох країнах він прекрасно працює.
orest-blablacar

Ти легко довіряєш незнайомим людям?

Я дуже легко довіряю незнайомим людям, насправді. Можливо, аж занадто легко 🙂 В мене немає списку підготовлених заздалегідь запитань, проте, звісно, є сенс переглянути профіль людини онлайн, почитати відгуки. До речі, люди з негативними відгуками довго на сайті не протягнуть, це зрозуміло. Особисто в мене всі подорожі проходили класно, з хорошими і приємними людьми.

Що для тебе важливо під час вибору попутників?

Якщо я планую якусь подорож і запрошую поїхати зі мною разом, мені важливо, щоб люди, що їхатимуть зі мною, були самодостатніми. Перед поїздкою я перевіряю людей, якщо можна так сказати, “на адекватність”. Якщо я бачу, що в мене не в’яжеться розмова, є якась напруженість — я просто відмовляю, тому що, зазвичай, добра з такого не виходить. Це як під час знайомства з дівчиною: якщо бачиш, що якось не йде знайомство, значить це не те.

Що б ти порадив початківцям в плані безпечної поїздки?

Спілкуйтесь з майбутнім попутником онлайн, телефонуйте і розмовляйте по телефону. Вам повинно бути комфортно говорити, відповідати на запитання і задавати свої. Якщо відчуваєте, що людина вам чимось не подобається — просто знайдіть іншу. Звісно, переглядайте відгуки від інших людей, це важливо. Окрім того, в мене є звичка відправляти координати і інформацію про те, з ким і куди я їду, близьким (друзям чи батькам). Так комфортніше. Є сенс відправити номер автомобіля, чому ні, але це вже для параноїків 🙂 Наприклад, ми подорожували 4 місяці в Мексиці. І коли ти там сидиш в барі чи в готелі, і коли тобі викликають таксі, людина, яка викликала, завжди записує номер автомобіля. Це таке неписане правило. Те ж саме, коли ти їдеш з вечірки від дому товариша, друзі записують номер автомобіля, про всяк випадок.
orest-13

Ти мало не щодня знайомишся з новими людьми в подорожах. А чи є люди, з якими ви залишились хорошими друзями і продовжуєте спілкуватись?

Однозначно. Я є доволі відкритою людиною і багато друзів здобув завдяки мандрам. В першу чергу, завдяки Couchsurfing в мене з’явилось багато кльових знайомих, з якими ми вже неодноразово разом подорожували, я до них приїздив в гості, а вони — до мене. Це десь близько 10 людей, з якими ми мало не щотижня у What’s App списуємось.

Пам’ятаєш свої подорожі з попутниками? Хто тебе вразив найбільше?

Їхав в Берлін зі Львова і водієм виявився товариш мого друга і вони компанією брейкдансерів їхали в Амстердам на якісь змагання і подорозі завезли мене в Берлін. Це було дуже круто, ми спілкуватись, сміялись. Коли я їхав з Будапешту у Відень за допомогою автостопу, мене підібрав дядько, він виявився грузином і працював заступником Міністра Фінансів ще за Шеварнадзе і коли прийшла нова влада, його попросили покинути посаду. Для того, щоб якось виживати, він їхав з Грузії до Брюселю, купував там Мерседес, через всю Європу гнав його в Туреччину, там його ремонтував і продавав в Грузії. Також одного разу ми подорожувати Латинською Америкою минулої зими, заїхали у підніжжя Анд на кордоні між Чилі та Аргентиною, зробили невеликий хайкінг у підніжжі гори Аканкагуа (найвища года поза межами Гімалаїв в світі). Там можна було їхати автобусом в столицю Чилі, Сантьяго, проте ми вирішили взяти автомобіль. Нас підвезла хороша пара середнього віку з Аргентини і завезли прямо в готель. Подорожі з попутниками — це досить класний досвід, який ще дуже залежить від того, яким чином ви до світу відкриваєтесь.
orest-14

У кожного попутника власні музичні смаки, інтереси і вподобання. Як ти створюєш атмосферу в авто, щоб всім було комфортно і затишно?

Все досить просто. Я запитую в попутників, чи їм комфортно слухати мою музику, що їм подобається і так далі. Потрібно вміти відчувати, чи все в салоні нормально, прислухатись до людей, бути тактовним. Якщо щось незрозуміло — просто запитай прямо. Наприклад, якщо вам хочеться включити кондиціонер — просто запитайте в попутників, чи їм буде комфортно.
orest-16

Що тебе надихає в подорожах? Чому саме подорожі, а не, наприклад, ігри чи спорт?

В подорожах я відчуваю, що я живу. Мене свого часу “вкусив travel bug” і з того часу я не можу та не хочу зупинятися. Я відчуваю кайф, в мене кров закипає, коли я досліджую нову місцевість, виходжу з дому, сідаю в літак і лечу. Складно передати це відчуття словами, проте, якщо ви вже спробували — ви розумієте, про що я. В когось ігри, в когось — спорт, а в мене — подорожі. Проте, скажу, що спорт - це теж частково моя пристрасть. Я люблю бігати (декілька разів пробігав півмарафони), грати в теніс, ходити в горах.

Хто тебе надихає з відомих (чи не дуже) подорожувальників?

Я є таким поміркованим мандрівником, я б сказав. Я не є “хардкорним” мандрівником. У речах, якими я займаюсь, я намагаюсь балансувати, підлаштовувати мандрівку під мій лайфстайл, а не навпаки. Відповідно, я намагаюсь працювати щодня, бути на зв’язку, спілкуватись з людьми, розвивати бізнес і мандрувати. Тому мені подобається формат digital nomads — це люди, які працюють у сфері сучасних медіа чи ІТ і подорожують. І, власне, хорошими представниками цього прошарку населення є Кріс Гільго, автор книги “Стартап на 1 мільйон”, Тім Феріс.
orest-15

Що ти читаєш, де спілкуєшся з такими ж любителями подорожей?

Я часто їжджу по конференціях в Україні, закордоном, де є можливість поспілкуватись з людьми вживу, а не онлайн. Окрім того, є ще ряд ресурсів, наприклад, група у Фейсбуці “Digital nomads around the world” — безпосередній доступ до однодумців. В мене є широка мережа друзів по всьому світу, з якими я завжди можу обговорити те чи інше питання. До якогось окремого ресурсу я не прилипаю, хіба що до свого — OpenMind.com.ua, який є великою частиною мого життя.
Наостанок скажу, що люди, які роблять щось інше, щось краще чи цікавіше, вони якось “вистрибують” з загального натовпу і швидко знаходять інших, хто теж зробив такий крок вверх і починають спілкуватись. Ось щось подібне відбувається у світі таких цифрових кочівників. Діє сила тяжіння і мені особисто завжди дуже щастить на таких людей. Я говорю і про українців у тому числі, яких ми з Мартусею часто зустрічаємо в інших країнах і спілкуємось.

Заощаджуйте на подорожах з попутниками!

Знайти поїздку   Запропонувати поїздку

Читати далі

    yuliia.krupenko

    Схожі статті

    Піднімайся наверх