5 порад для безпечного пересування на авто взимку

5 порад для безпечного пересування на авто взимку

Щоб мінімізувати ризик потрапити в дорожню пригоду або неприємність на дорозі взимку, ділимось декількома порадами.

На зледенілій або мокрій дорозі автомобіль може зупинятися у 10 разів довше, ніж на сухій поверхні. Це дані компанії Carsurance, яка спеціалізується на автомобільному страхуванні. Тому з приходом зими та перших опадів стає все складніше керувати автомобілем. Щоб мінімізувати ризик потрапити в дорожню пригоду або неприємність на дорозі взимку, поділюсь декількома порадами в матеріалі далі.

  • Дотримуйтесь дистанції та “заспокойте” свій стиль водіння

З приходом холодів варто змінити свій стиль водіння на більш спокійний – не гальмувати та не стартувати різко. За даними страхової компанії PZU, у 2021 році 18% ДТП в Україні відбулись через недотримання дистанції. Взимку ці причини стають ще більш вагомими через погіршення зчеплення колес з дорожнім покриттям – вашому автомобілю необхідно більше часу, щоб зупинитися. Для порівняння: взимку на рівній та сухій поверхні при швидкості 30 км/год гальмівний шлях в 4 рази довший, ніж влітку.

Крім того, запорука безпечної їзди взимку — плавні маневри та розмірені натискання на педалі. Різкий початок руху або гальмування може спричинити занос, тому на слизькій поверхні варто гальмувати переривчастим натисканням на педаль. Варто постійно рухатися на передачі, адже на «нейтралці», особливо при спуску вниз, двигун може заглохнути, і тоді гальма спрацюють лише на 30%.

Якщо вашу автівку все ж занесло на дорозі — читайте нижче, як безпечно вийти з такої ситуації.

  • Залиште літні шини до теплої пори року та надайте переваги зимовій гумі 

У правилах дорожнього руху не вказано, коли саме необхідно змінювати автомобільні шини на зимові, тож вам необхідно дослідити це питання самостійно. Проводити заміну шин варто як тільки температура повітря опуститься нижче +7. Як зазначають експерти з Інституту транспортних досліджень, гальмівний шлях зимових шин на утрамбованому снігу приблизно на 35% коротший, ніж у всесезонних шин, і на 50% коротший, ніж у літніх.

Заміна літніх зим на зимові забезпечить краще зчеплення авто з дорожнім покриттям, а також керованість на снігу та льоду. 

  • Навчіться правильно користуватися ABS

Антиблокувальна система або ж скорочено ABS (anti-lock braking system) – це активна система безпеки, що попереджує блокування коліс транспортного засобу при гальмуванні. Її основною задачею є збереження стійкості та керованості автомобіля. Існують суперечки щодо використання такої системи: хтось стверджує, що вона лише збільшує гальмівний шлях, інші ж вважають, що це ключ до вирішення проблем з гальмуванням.

Щоб остаточно розібратися у цьому питанні, фахівці порталу Автоцентр провели експеримент, у якому порівняли довжину гальмівного шляху і керованість  автомобіля на сніговому покриві та розкатаній горбистій ожеледі з ABS і без. Результати показали, що без ABS можна зупинитися швидше, але уникнути зіткнення з перешкодою, швидше за все, не вдасться. З ABS гальмівний шлях збільшується, але дозволяє зберегти керованість автомобіля. Також багато залежить від майстерності водія і вміння оцінювати ситуацію.

  • Слідкуйте за рівнем протектора

На кожній шині наявні спеціальні індикатори зносу протектора — виступи на дні канавки малюнка. Якщо протектор стирається до рівня такого виступу, необхідно обовʼязково замінити шини, адже їхні зчіпні властивості суттєво знижуються, що робить небезпечним пересування на автівці взимку.

За результатами випробування від автомобільного клубу ADAC, для максимального зчеплення залишкова глибина протектора зимових шин має бути не менше 4 мм.

  • Возіть з собою щітку та лопату

Якщо ви паркуєте машину не у підземному паркінгу, то цілком ймовірно, що хоча б раз потрапите у замет. Тоді й стане в пригоді лопата, якою потрібно відкопати те колесо, яке буксує, а після — викопати колії приблизно по 50 см для ведучих коліс попереду і позаду авто. Отже, спеціальна щітка має бути невідʼємним аксесуаром для кожного водія. 

Також небезпечно виїжджати на дорогу, якщо на вашому склі, даху та капоті авто лежить сніг, адже це може спричинити погіршення видимості під час руху. Перед поїздкою обовʼязково необхідно очистити автомобіль від снігового шару. 

І нарешті — навчіться правильно “виходити” з заносу 

Занос — одна з найнебезпечніших ситуацій на дорозі, яку досить важко передбачити, особливо не дуже досвідченим водіям. Якщо авто занесло, ваші дії мають бути наступними:

– на авто з переднім приводом, в жодному разі не гальмуйте різко. Необхідно плавно натискати на педаль газу, а кермо вивертати в напрямку заносу. 

– у разі пересування на задньопривідній автівці — приберіть ногу з педалі газу, не затискайте гальма і поверніть кермо в напрямку заносу машини. 

– користуючись повнопривідною машиною, використовуйте метод уривчастого гальмування, тобто короткочасні натискання на педаль гальма. 

Для більшої впевненості рекомендуємо вам відпрацювати ці маневри на курсі з екстремального водіння.

І наостанок — ділюсь коротким чеклістом з переліком технічних характеристик, які варто перевірити перед початком зими:

  • огляньте акумулятор;
  • перевірте тиск у шинах;
  • протестуйте моторну оливу;
  • простежте за рівнем антифризу;
  • переконайтеся у справності обігрівача, склоочисників та обдуву лобового скла.

Не нехтуйте правилами безпеки на дорогах, а особливо у зимову пору року. Обережність під час керування автівкою і підготовка перед виїздом на дорогу — запорука збереження життя та здоровʼя не тільки вашого, а й оточуючих. Бережіть себе та піклуйтесь про своє авто!

Find out more about

Спільнота BlaBlaCar

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride