BlaBlaStory з Ігорем Овчаренко: “Цікаві люди є всюди”

BlaBlaStory з Ігорем Овчаренко: “Цікаві люди є всюди”

Про цікаві пригоди та поради для захоплюючих подорожей

BlaBlaStory — це історії наших користувачів про подорожі, натхнення, пригоди і нові знайомства. Ми поспілкувались з Ігорем Овчаренко про неочікувані пригоди, які трапляються у подорожах, куди варто поїхати за природою, а куди – за вуличною їжею та чому Кейптаун вразив найбільше серед інших міст.

Розкажи декілька слів про себе: чим займаєшся, що любиш.

Працюю як Business Developer у компанії Seedstars. Відповідаю за всю операційну діяльність компанії у Центральній та Східній Європі, Центральній Азії, на Близькому Сході та Північній Африці: відкриття операційної діяльності, а саме побудови мережі коворкінгів та колівінгів, відкритті акселераційних програм, фондів та company builder-ів.

Дуже люблю подорожувати, знайомитися з новими людьми, займатися спортом та проводити час у компанії друзів.

Як часто ти подорожуєш? Як обираєш нове місце для подорожей?

Як мінімум тиждень у місяці я проводжу в одному із наших офісів у Женеві або Порто, а також час від часу подорожую по регіону, за який відповідаю. Дуже рідко подорожую не по роботі. А якщо так трапляється, то завжди намагаюсь відвідувати нові країни, в яких ще не бував.

Під час подорожей до нових країн у мене є 2 принципи: 1) я ніколи не вивчаю нічого про країну призначення, не читаю Wikipedia чи TripAdvisor. Натомість намагаюсь максимально відчути локальний досвід спілкуючись з друзями друзів, рандомними людьми, яких зустрічаю у громадському транспорті, в кафе; 2) я намагаюсь максимально користуватись сервісами шерингової економіки, такими як AirBnb, Couchsurfing, BlaBlaCar та їх аналогами.

У тебе є цікаві історії з подорожей? Чи знайомився з цікавими людьми під час них?

Насправді кожна країна в мене асоціюється як мінімум з однією цікавою історією, яка трапилася там. Була і вечеря з міністром внутрішніх справ Болгарії після того, як мене ледь не пристрелили на території конгрес-холу НАТО, в який я випадково заїхав на велосипеді, слухаючи музику. Якось в Ірані мої місцеві партнери спитали мене після вечері чи хочу я купатися прямо зараз, на що я відповів “Так”, не подумавши, що вони надумали їхати об 11-й годині вечора на море. На морі ми були о 3-й годині ночі. Цікаві люди є всюди :)

Без чого ти не уявляєш своїх подорожей? Як піклуєшся про власну безпеку в дорозі?

  1. Powerbank
  2. Локальна сім-карта з інтернетом
  3. Готівка
  4. мікро-аптечка
  5. Не спробувати місцеву вуличну їжу
  6. Не спробувати місцевий громадський транспорт

Говорячи про безпеку, маю сказати, що я не зовсім стандартний мандрівник – у кожній країні у мене є локальні партнери та друзі, які показують мені країну та піклуються про мене. Мій регіон не є стабільним з політичної, а інколи і з гуманітарної точки зору, але в захист безпеки подорожей по цим “небезпечним” країнам скажу, що у більшості випадків ті жахи і небезпеки, про які розповідають стандартні медіа, не мають нічого спільного з реальністю. Медіа подають інформацію про ті чи інші події та країну так, як потрібно людям, які їх контролюють, чи то уряди, чи корпорації, чи приватні особи. Я ні в якому разі не закликаю подорожувати по гарячим точкам (Сирія, Ірак, Лівія, Ємен та ін.), а лише намагаюсь сказати, що такі країни, як Іран, Алжир, Ліван, Саудівська Аравія та ін. є безпечними і дійсно вартими уваги з туристичної точки зору.

Чи користуєшся ти сервісами шерингової економіки (Airbnb, BlaBlaCar)? Чи є у тебе лайфхаки, як можна заощадити у подорожах?

Я надаю перевагу приватним оселям перед готелями. В більшості випадків я обираю Airbnb, хостинг моїми знайомими або Couchsurfing.

Лайфхак: спитайте у декількох місцевих, яким можна довіряти, де у місті найкраща вулична їжа і дуйте туди! Це буде і дешево, і смачно.

Розкажи про свій досвід на BlaBlaCar. Як почав користуватись? Куди найчастіше їздиш

Моя історія з BlaBlaCar розпочалася ще у 2010-му у Європі. Загалом користувався більше 30 разів. Але найцікавіше є те, що якось BlaBlaCar виявився єдиним адекватним варіантом. У червні 2015-го між Києвом та Софією не було прямого авіасполучення, а середній по вартості рейс з пересадкою зайняв би 15 годин! Я заглянув у додаток і знайшов поїздку з Одеси до Софії в зручний для мене час. Тоді я подумав, чому б мені не поїхати на BlaBlaCar в Одесу, провести трошки часу біля моря, а звідти одразу в Софію? По часу – те ж саме, по грошам – набагато вигідніше + у тій поїздці я познайомився з людьми, з якими й досі спілкуюсь.

Найчастіше користуюсь такими маршрутами: Київ-Рівне, Київ-Одеса, Женева – Мілан, Порто-Лісабон.

Яке місто/місце вразило найбільше? Що порадиш обов’язково відвідати?

Я думаю, що у кожній країні є на що подивитися. Ось мій невеличкий список рекомендацій:

Гори (взимку): Монблан (Франція)

Гори (літом): Прейкестолен (Норвегія), Габала (Азербайджан)

Їжа: Біблос (Ліван), Тбілісі (Грузія)

Вулична їжа: Стамбул (Туреччина), Амман (Йорданія), Касабланка (Марокко)

Історія: Ісфахан (Іран), Афіни (Греція), Каїр (Єгипет)

Море: Алжир (Алжир), Мертве море (Ізраїль), Дубровник (Хорватія)

Природа: мис Доброї Волі (ПАР), пустеля Ваді-Рам та Петра (Йорданія), Женевське озеро (Швейцарія)

Нічне життя: Бейрут (Ліван), Белград (Сербія)

Hi-tech: Дубай (ОАЕ), Нью-Йорк (США)

Місто, яке мене вразило найбільше – це Кейптаун у ПАР. Це неймовірно контрастне місто з найрізнобарвнішою природою, дуже цікавою культурою, нереально смачною кухнею і шаленим міксом людей.

Find out more about

BlaBlaStory

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride