Гірськолижні курорти в Україні: Драгобрат

Гірськолижні курорти в Україні: Драгобрат

Є в Україні гірськолижний курорт, який виділяється на фоні інших. Двома словами його можна описати як фрірайдерський рай. Одним словом – Драгобрат.

Тут найбільше відчувається близькість до природи і велич гір. Сніг тут природній, а у людей виникає відчуття чогось великого і справжнього. Розміщений гірськолижний курорт Драгобрат на Закарпатті, поблизу селища Ясіня.

BlaBlaCar_Drag_1

Як доїхати?

Добратись туди можна двома способами – залізницею або автотрасою з Івано-Франківська. Сам комплекс розміщений на відстані 7км від автотраси, в горах, на висоті 1300м. Для порівняння – нижня точка витягів на Драгобраті майже на 30м вища за найвищу точку наймасовішого українського гірськолижного курорту – Буковелю. Доїхати з Ясіні можна тільки на повно-привідних автомобілях підвищеної прохідності. Доставляють місцеві жителі, на УАЗ і ГАЗ-66. Витяги розташовані на схилах гори Стіг. З минулого сезону тут працює крісельний витяг, який піднімає відпочивальників на саму вершину – 1705м над рівнем моря.

Завдяки унікальному розміщенню, Драгобрат – найбільшій серед українських курортів висоті і розташуванню навколишніх гір, сніг тут в хорошу зиму лежить майже до червня. Це часто дозволяє любителям гірськолижного спорту закривати сезон аж в травні і насолоджуватись почергово катанням і «пляжем» серед квітучих крокусів.

Де кататись?

Основна частина витягів розташована на схилі гори Стіг. Це три бугельних витяги і один крісельний. Найвищий бугель ний піднімає на висоту трохи більше 1600м, крісло – на вершину гори. Поділу на окремі траси фактично немає – весь схил являє собою одну широку велику ратрачену трасу. Окремо виділяється ще одна траса – з перемички між горами Стіг і Жандарм до бази «Кремінь». Тут слід згадати про недолік Драгобрату – витяги належать різним власникам. Тому людині, яка на Драгобраті хоче кататись всюди, потрібно запасатись кількома абонементами на витяги – окремо на перші два бугелі, третій бугель, крісло на Стіг і крісло на перемичку. Також з мінусів – абонементи тільки поспускові і діють тільки протягом одного сезону без можливості продовження.

BlaBlaCar_Drag_2

Щодо катання – воно могло б бути нудним, якби не можливість фрірайду. На самій трасі тут немає багатокілометрової протяжності і різноманітності як на Буковелі чи стрімкості як на Тростяні. Зате є купа варіантів поза-трасового катання – великий стрімкий кулуар, ліси, русла струмків, цілинні поля. При бажанні можна прогулятись на вершини Жандарма або найвищої гори Свидовецького масиву – Близниці, які розташовані недалеко від Драгобрату. Тих, кому пішки підніматись лінь на Жандрам чи Близницю можуть відвезти ратраком.

Де зупинитись?

Проживають відпочивальники на Драгобраті в будинках-базах, розташованих неподалік від підйомників. Знову ж таки – в кожної з них свій власник, тому ціни, зберігаючи середній рівень, можуть незначно відрізнятись. В ціну пролживання як правило входить дворазове харчування. Підібрати готель на Драгобраті можна тут.

Підсумовуючи, скажемо про плюси і мінуси Драгобрату. З плюсів – деяка відірваність від цивілізації, чудова природа, прекрасні краєвиди – на Чорногору, Свидовець, Горгани, природній сніг, можливість фрірайду. З мінусів – складність добирання, проблема з великою кількістю окремих абонементів, майже повна відсутність розважальної інфраструктури, сервіс, який загалом не дотягує не тільки до європейського, а навіть до буковельського рівня.

Але якщо людина по справжньому любить гори і активний відпочинок, то побувавши на Драгобраті не зможе не закохатись в це місце і буде повертатись сюди знову і знову.

Більше про Драгобрат читайте тут.

Заощаджуйте на подорожах з попутниками!

Знайти поїздку   Запропонувати поїздку

Find out more about

BlaBlaStory

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride