Економіка спільного споживання

Економіка спільного споживання

Міжнародний бізнес видозмінюється у зв’язку з формуванням та розвитком такого явища, як “економіка спільного споживання” (sharing economy).

В BlaBlaCar ми часто використовуємо цей термін, адже завдяки ідеї спільного використання авто і зародився наш сервіс.

Давайте розберемося, що стоїть за цим явищем і як воно впливає на нас та людей довкола нас?

Вікіпедія дає досить загальний опис – це соціоекономічна система, заснована на спільному користуванні людськими та фізичними ресурсами.

onr

Якщо сказати простіше – люди перестають купувати речі, а просто беруть їх в оренду, тому що так зручніше, вигідніше та швидше. Ви можете орендувати автомобіль, зняти квартиру, взяти на прокат весільну сукню чи домашнього улюбленця. Нескінчений перелік того, що можна взяти чи здати в оренду.

Ідея економіки спільної участі активно обговорювалась наприкінці 90-х років, але остаточно сформувалась тільки після бурхливого розвитку інтернета, цифрових технологій та віртуальних спільнот по інтересам.

Іторія виникнення економіки спільної участі

Поштовх до розвитку економіки спільної участі відбувся 10 років тому. З одного боку, свою роль зіграли економічні потрясіння, які підштовхнули людей більше економити на товарах та послугах. З іншого, посприяв розвиток інформаційних технологій: поява високошвидкісного інтернету, зменшення вартості електроніки і (найголовніше) популяризація та розвиток онлайн спільнот по інтересам, які розробили свою систему модерації та правила гри, збільшивши рівень довіри між користувачами.

В цьому поєднанні – бажання людей економити та технологічний розвиток – підприємці сьогодні бачать потенціал для розвитку нових бізнесів. Вони хочуть максимально спростили процес обміну між людьми різних речей – власних авто, будинків, та особистих речей.

Інформація для роздумів: Сьогодні в США налічується близько 250 млн автомобілів, які не використовуються 92% часу (стоять на парковці чи в гаражі). Хто б з вас погодився компенсувати невідомій людині його витрати на транспорт (амортизацію, бензин, парковку…)? Скоріше за все таких небагато. Однак сьогодні, з розвитком IT та ростом “шерінгових”платформ, 78% жителів західних країн заявляють, що вони не проти надати свої речі в спільне використання незнайомим людям.

sdk

В 2013 році економіка спільної участі виросла на 25% за рік. Ця цифра може значно збільшитись, якщо донести думку про вигоду від спільного використання до простих людей. Особливо, коли вони (люди) стають жертвами фінансових криз та вимушені затягувати пояси. Новина про те, що можна підзаробити на майні, яке не використовується їх точно порадує.

В BlaBlaCar ми розвиваємо один з сегментів економіки спільної участі, а саме райдшерінг – спільні поїздки. Ми намагаємось формувати ринок та робити його цивілізованим. Сьогодні ми представлені в 22 країнах світу, послугами нашого сервісу користуються більше 30 млн людей. У нас є плани, щодо виходу на нові ринки інших країн. Ми віримо в свої сили, і ця віра робить нашу команду BlaBlaCar єдиним дружнім колективом, якому все до снаги!

BlaBlaCar_Team

Три важливих принципа sharing economy

Не використовуєшь – отже втрачаєш. Ідея створили райдшерінговий сервіс, який би допомагав водіям отримувати вигоду з вільних місць за рахунок пасажирів, яким по дорозі, прийшла в голову засновнику BlaBlaCar Фредерику Маззелла зовсім випадково – одного разу напередодні Різдва він не міг поїхати з рідного Парижа до рідних у передмістя, бо всі квитки на потяг та автобус були розкуплені. Ідея виявилась цікавою для тисяч людей, які опинились в схожій ситуації у зв’язку з недосконалою державною транспортною системою і для тисячі водіїв які з радістю розділили витрати на пальне.

Необов’язково володіти, щоб використовувати. Сучасне покоління користувачів віддають перевагу оренді речей за незначну плату, ніж покупці за повну вартість. Такий підхід пов’язаний з гнучким підходом до життя. Покоління 2000-х не прив’язане до місця проживання чи місця роботи. Райдшерінг дає багато плюсів такому відношенню до життя – не обов’язково мати машину чи водійські права, щоб подорожувати. Весь світ твій тут і зараз.

Довіра – золото. Глобалізація і IT дозволяють людям всього світу буди трохи ближче. Це стосується не тільки ділових відносин, а й простих людей, незнайомих один одному. Вже сьогодні репутації людини в онлайн спільноті достатньо, щоб ми довірили йому свою машину чи квартиру. І цей рівень довіри до незнайомців (при наявності в них гарної репутації в інтернеті) буде тільки рости.BlaBlaCar_Team2

Сьогодні спільнота попутників налічує 30 млн людей. Цієї цифри достатньо, щоб ми могли називати себе найбільшою спільнотою попутників в світі. Окрім цього, ми дуже швидко зростаємо – майже 100% щороку.

Якщо ти ще не став користувачем BlaBlaCar і ще досі не зіткнувся з економікою спільної участі, то настав час спробувати саме зараз!

Заощаджуйте на подорожах з попутниками!

Знайти поїздку   Запропонувати поїздку

Плануйте свої поїздки за допомогою мобільних додатків BlaBlaCar також!

Find out more about

Спільнота BlaBlaCar

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride