Українці бажають краще розібратись в собі,  а також дослідити власне минуле – нове дослідження BlaBlaCar

Українці бажають краще розібратись в собі, а також дослідити власне минуле – нове дослідження BlaBlaCar

Українці цікавляться літературою для самопізнання, розуміння державних історичних процесів та обирають аудіокниги для читання в дорозі. BlaBlaCar провів дослідження, щоб дізнатись більше про літературні уподобання українців.

Українці цікавляться літературою для самопізнання, розуміння державних історичних процесів та обирають аудіокниги для читання в дорозі. BlaBlaCar, найбільший маркетплейс для автодорожніх поїздок, який об’єднує поїздки з попутниками та на автобусах, провів дослідження, щоб дізнатись більше про літературні уподобання українців.

Інтерес до власної історії та культури – на першому місці 

За 2022-й рік дві третини опитаних користувачів почали більше цікавитись книгами про українську історію та культуру. При цьому, 92% опитаних зручніше читати саме українською мовою, англійську обирають 8% читачів.

Бажання розібратись в собі та почути інших

Дослідження вказало на очевидну потребу в психологічній підтримці та кращому розумінні власного “Я”. Сьогодні 4 з 10 українців серед всіх літературних жанрів обирають саме книги з психології та самопізнання. Крім цього, багато читачів згадують релігійну літературу як жанр, який сьогодні викликає зацікавленість.

Аудіокниги – найкращий варіант для подорожі

Понад 43,8% українців обирають читання під час подорожей. Найбільш популярним форматом для дороги є аудіокниги – обирають 51,1% опитаних, за ними паперові та електронні книжки – 40,6% та 33,5% відповідно. Серед найпопулярніших платформ для прослуховування аудіокниг користувачі виділили Google Play Книги та Yakaboo. 

Паперові книги – за змістом, аудіокниги — за якістю звуку 

Українці не обирають книгу за обкладинкою – майже 69% респондентів купили б книгу, навіть якщо їм не подобається її обкладинка та оформлення. А майже 35% опитаних обирають аудіокниги за якістю звуку, для третини важливий тембр голосу диктора і близько 31% користувачів люблять книги, які озвучує сам автор.

Вибір спільноти: 10 найулюбленіших книг

До 10-ки найулюбленіших робіт спільноти BlaBlaCar увійшли:

  • “1984”, Джордж Орвелл
  • “300 поезій”, Ліна Костенко
  • “Нарис історії України”, Ярослав Грицак
  • “Думай та багатій”, Наполен Гілл
  • “Багатий тато, бідний тато”, Роберт Т. Кійосакі
  • “Бог завжди подорожує інкогніто”, Лоран  Гунель
  • “Квіти для Елджернона”, Деніел Кіз
  • “Підсвідомість може все”, Джон Кехо
  • “Звіяні вітром”, Маргарет Мітчелл
  • “Тигролови”, Іван Багряний.

Методологія

Дослідження проводилось методом онлайн-анкетування. Відбувалося з 25 до 31 січня 2023 року серед користувачів BlaBlaCar в Україні. В ньому взяли участь 10 823 респондентів. 

Ми вдячні кожному, хто доєднався до нашого книжкового опитування📚

Як і обіцяли, ділимось приємним бонусом від нашого партнера Yakaboo! Разом ми даруємо вам знижку 15% за промокодом BLABLACAR при замовленні товару від 500 грн. Обирайте найпопулярніші видання та активуйте знижку!

  Купити книги на Yakaboo

Find out more about

Спільнота BlaBlaCar

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride