BlaBlaStory з Тарасом Ковальчуком: «Довіряйте людям і вірте своїм відчуттям»

Зміст
  1. Розкажи декілька слів про себе: чим займаєшся, що любиш.
  2. Як часто ти подорожуєш? Як обираєш нове місце для подорожей?
  3. Без чого ти не уявляєш своїх подорожей?
  4. Розкажи про свій досвід на BlaBlaCar.
  5. Що для тебе шеринг? Чи користуєшся ти іншими сервісами шерингової економіки, які допомагають заощадити у подорожах?
  6. Що порадиш початківцям?

BlaBlaStory – це історії про подорожі, натхнення, пригоди і нові знайомства. Ми поспілкувались з Тарасом про подорожі, як невід’ємну частину його життя, довіру між незнайомими людьми, що руйнує кордони, шерингові платформи, які стануть у нагоді в подорожах.

Розкажи декілька слів про себе: чим займаєшся, що любиш.

Мене звати Тарас Ковальчук, я фотограф. Живу у Києві, працюю у великих містах України, Європи та Азії. У своїй діяльності не обмежуюсь лише фотографією і беру участь у цікавих проектах.
Люблю нові, цікаві знайомства, обмін досвідом та ідеями. Вірю, що світ відкритий і дуже тісний — ніколи не знаєш, кого можна зустріти завтра.
За спеціальністю я вчитель та графічний дизайнер, але на відміну від цих професій, фотограф не прив’язаний до конкретного місця. Це мені дуже імпонує, адже не люблю засиджуватись на місці і часто подорожую. Мені дивно, як людям вдається постійно жити в одному місті або тижнями чи місяцями нікуди не вирушати. Для багатьох неймовірний стрес - сісти у потяг, проїхатись електричкою чи навіть автобусом. Як на мене, транспорт і сидіння біля вікна та споглядання картинки, яка змінюється,  — неймовірно цікавий процес.

Як часто ти подорожуєш? Як обираєш нове місце для подорожей?

Якось я рахував кілометри, які довелось подолати за рік. Це було 30-50 тисяч. Враховуючи те, що у мене немає автомобіля, думаю, це  — немало.
Активно подорожувати почав в університеті, тоді цікавився етномузикою і велотріалом. Було нецікаво кататися на велосипеді по знайомому місту, тому ми з друзями кожні вихідні брали велосипеди в електричку і їхали у Львів, Луцьк чи Київ. Відвідування етнофестивалів також додало досвіду переїздів в Карпати і назад.
Якщо говорити про Україну — я б дуже хотів побувати у кожному обласному центрі. Нове місце для подорожі вибираю в залежності від того, що хочу там побачити і ніколи не їду навмання. Тому завжди читаю відгуки і дивлюсь фотографії. Зараз з’явилась чудова можливість дешево подорожувати Європою, кордони стають все більш відкритими. Тому, мабуть, наступні свої подорожі я б планував у бік північної Франції або країн Скандинавії.
Минулого року я багато подорожував по роботі і для себе. Серед поїздок і міст, які я відвідав, були: Мальме, Бостад (Швеція), Берлін, Мілан, Генуя (Італія), Будапешт, Барселона, Валенсія, Лісабон, Варшава, Краків, Мазури. Зараз я знаходжусь у місті Малакка, що в Малайзії, а за кілька днів лечу в Індонезію.

Без чого ти не уявляєш своїх подорожей?

Я часто сподіваюсь на удачу та добру карму. Але варто все планувати наперед, адже підготовка до подорожі — запорука успіху.
Не уявляю свою подорож без хорошого настрою та очікування невідомого. Планую все заздалегідь, але збираюсь зазвичай у день від’їзду — тоді відбувається активне переключення в режим подорожі Люблю це відчуття.

Розкажи про свій досвід на BlaBlaCar.

Не завжди є потяги чи автобуси у напрямки куди я їду, тому BlaBlaCar є хорошою альтернативою. Хоч я і люблю потяги, але вони, на жаль, не дуже розвинені в Україні. Чим BlaBlaCar суттєво відрізняється від громадського транспорту — це те, що ти не лише заощаджуєш кошти, але й маєш можливість спілкуватися з різними людьми.  Коли у мене буде авто — неодмінно буду підвозити попутників — це дешевше та цікавіше.
Сайт міжнародний і тому, знаючи базову англійську, можна легко знайти собі автомобіль.  Якщо ти подорожуєш іншими країнами, твій водій — твій гід. Він відповість на більшість твоїх запитань, а також розпитає про тебе. Таким чином йде обмін досвідом і історіями.
У мене був цікавий досвід подорожі з Берліну в Стокгольм. Подорожуючи до Стокгольму мій водій пояснив, як купити квиток на паром і дав посилання на потрібний сайт. Тому ми їхали до моря, а далі, щоб заощадити час і кошти, пливли через Балтійське море. Було дуже легко спілкуватися, а їдучи в Швецію, я й не сподівався що буду пливти морем, оминаючи Данію.
Ще одна цікава історія трапилась минулого літа, коли я їхав у Мадрид з Валенсії (Іспанія). Забронював поїздку на BlaBlaCar, але водій зовсім не володів англійською. Допомогли місцеві мешканці — вони зателефонували йому і домовились про місце зустрічі зі мною.

Що для тебе шеринг? Чи користуєшся ти іншими сервісами шерингової економіки, які допомагають заощадити у подорожах?

Зараз світ йде до того, щоб спільно користуватися послугами і робити їх дешевшими та якіснішими. Я обираю шеринг, бо так цікавіше подорожувати. Більше того, я не хочу платити агенціям, метою яких є лише заробіток, або бронювати житло на вокзалі — це минуле століття. На більшості шерингових платформ є рейтинги (Booking.com, Couchsurfing, BlaBlaCar), фотографії людей та об’єктів, а також соціальні мережі. Як фотографу, візуальна складова для мене дуже важлива.
Є відомий сайт для туристів couchsurfing.org. Я зареєстрований там багато років, але, на жаль, не дуже активний. Учасники цього сайту можуть безкоштовно приймати туристів, а також домовлятись про ночівлю в інших країнах. Якщо ви не готові до такого, можете запитати пораду або попросити показати місто. Майже завжди люди відгукуються. Сайт дуже допоможе при подорожі дорогими Скандинавією та Сінгапуром.
Є чудова альтернатива готелям — Airbnb. Люди здають свої квартири, кімнату чи навіть диван. Наприклад, у Гамбурзі дорого винаймати житло на місяць. І коли студенти ділять квартиру з двома спальнями, а один з них поїхав додому на канікули — кімнату можна здати для туристів.
Вже багато років я не уявляю своєї подорожі без офлайн-мап Mapsme. Ви просто завантажуєте карту країни, коли є інтернет, і потім можете знайти всі вулиці, кафе, лікарні і цікаві місця без доступу до інтернету, навіть у найвіддаленішій точці.

Що порадиш початківцям?

У подорожах я дотримуюсь декількох принципів:

— я краще буду йти, ніж чекати;

— краще один раз все добре спланувати наперед, ніж нервувати всю подорож;

— довіряйте людям і вірте своїм відчуттям.

Читати далі

    viktoriia.nikolenko

    Схожі статті

    Піднімайся наверх