Маршрут Київ – Харків: місця, куди слід заглянути по дорозі

Зміст
  1. 156 км від Києва, заправка, на якій знімали фільм «Королева бензоколонки», Пирятин
    1. 202 км від Києва, Спасо-Преображенський Мгарський монастир, Полтавська область
    2. 250 км від Києва, «Миргородська калюжа», Миргород
    3. 274 км від Києва, Великі Сорочинці, Полтавська область
    4. 334 км від Києва, Диканька, Полтавська область

Маршрут: Київ – Пирятин – Миргород – Полтава – Харків

Відстань від Києва до Харкова: 479км.

Приблизний час у дорозі: 6 годин.

156 км від Києва, заправка, на якій знімали фільм «Королева бензоколонки», Пирятин

«Королева бензоколонки» – комедійний фільм, знятий у 1962 році кіностудією Довженка з Надією Румянцевою в головній ролі. Мало знайдеться людей які не бачили хоча б раз у житті, чи не чули про цю відому стрічку. Тож на цій заправці, яка й досі функціонує у місці Пирятин, багато років тому й було знято славнозвісний фільм з талановитою актрисою Румянцевою. Якщо ви любитель старого доброго кіно чи просто прихильник Румянцевої, вам необхідно сюди зазирнути.

202 км від Києва, Спасо-Преображенський Мгарський монастир, Полтавська область

Kiev-Hark2

Згідно з легендою, монастир в селі Мгар існував ще в ХІІІ столітті. Заснований коштом Раїни Вишневецької, і побудований Ісаєю Копинським у 1916 році в стилі українського бароко. Розписом будівлі займався український художник І. Максимович.

До монастиря в свій час навідувалось багато українських гетьманів, значна частина яких виділяла гроші для його утримання, а також більшість українських літературних класиків XIX-ХХ століть. Знаходиться споруда в живописному місці, за бажанням можна прогулятися округою.

250 км від Києва, «Миргородська калюжа», Миргород

Kiev-Hark3

Цей невеличкий ставок в самому центі міста неподалік церкви отримав свою назву від Миколи Гоголя, який в описав його в своїй повісті «Как поссорился Иван Иванович с Иваном Никифоровичем». В 2009 році тут був відкритий скульптурний комплекс з нагоди двохсотліття Миколи Васильовича Гоголя. В центрі комплексу – великий триметровий пам’ятник письменнику. Неподалік «калюжі» можна подивитися будиночок, в якому й відбулась знаменита сварка.

274 км від Києва, Великі Сорочинці, Полтавська область

Kiev-Hark4
Славнозвісне село, що прославилось здебільшого завдяки М. Гоголю, зустрічає приїжджих пам’ятником письменнику. Село Великі Сорочинці вважається батьківщиною Миколи Васильовича. Найкраще завітати сюди в час, коли проходить грандіозна, знаменита Сорочинська ярмарка (останній тиждень серпня щороку): старі українські хатини, дівчата та хлопці в національних костюмах якнайкраще передають національний колорит. Тут все збереглось в такому вигляді, в якому було в гоголівські часи. Також можна відвідати будинок-музей, в якому народився і виріс Гоголь.

334 км від Києва, Диканька, Полтавська область

Kiev-Hark5

Чергове гоголівське містечко, описане ним в книзі «Вечори на хуторі біля Диканьки». По істині українське село, що омивається водами річки Ворскла. Тут можна відвідати ландшафтний парк «Диканський» з його прекрасними краєвидами та пам’ятками архітектури ХІІІ-ХІХ століть.

Читати далі

    yuliia.krupenko

    Схожі статті

    Піднімайся наверх