Умови користування

Умови користування | Політика конфіденційності | Політика cookie | Супер-водій

Версія 19 вересня 2022 року, дата набрання чинності: 19 вересня 2022 року.

1. Предмет

Comuto SA створила платформу спільних автомобільних поїздок, доступну на веб-сайті за адресою www.blablacar.com.ua, на мобільній версії сайту m.blablacar.com.ua або у вигляді мобільного застосунку (далі – «Платформа»).

Платформа управляється Товариством з обмеженою відповідальністю «І-Тревелс» (далі – «BlaBlaCar»).

Метою Платформи є (i) надання водіям, які прямують у певному напрямку, можливості встановлення зв’язку з пасажирами, що мають бажання здійснити поїздку в тому ж напрямку, для виконання спільної поїздки і, відповідно, поділу пов’язаних з поїздкою витрат, (ii) надання можливості здійснити пошук, отримати доступ до інформації про автобусні поїздки, опубліковані професійними організаціями-перевізниками, які надають послуги з перевезення для здійснення бронювання та купівлі квитка на автобус.

Ці Умови користування розроблені з метою регулювання здійснення доступу та використання Платформи. Будь ласка, уважно прочитайте їх. До певних послуг на Платформі можуть застосовуватися додаткові умови, такі як умови відносно конкретної події, заходів або акцій, і такі додаткові умови будуть розкриті в належний час.

Якщо ви використовуєте свій Акаунт для входу на Платформу BlaBlaCar іншої країни, зверніть увагу, що (i) будуть застосовуватися умови цієї платформи, (ii) політика конфіденційності цієї платформи і (iii) законодавчі правила і положення цієї країни. Це також означає, що інформацію про ваш Акаунт, включаючи персональні дані, можливо, доведеться передати юридичній особі, яка керує цією іншою платформою.

Ви розумієте і визнаєте, що компанія BlaBlaCar не є стороною будь-яких угод, домовленостей і договірних відносин, які можуть виникати між Учасниками Платформи.

Здійснивши реєстрацію на Платформі через натискання кнопки «Увійти з Facebook» або «Зареєструватися за допомогою електронної пошти» та ввівши запитувану для реєстрації інформацію, Ви підтверджуєте, що Ви прочитали ці Умови користування та прийняли їх положення. Здійснюючи такі дії Ви також усвідомлюєте, що відповідно до законодавства України ваше прийняття цих Умов користування означає укладення електронного договору між BlaBlaCar та Вами з умовами, викладеними у цих Умовах користування. Ви також розумієте та усвідомлюєте, що BlaBlaCar не є стороною будь-якого договору, контракту чи договірних відносин будь-якого роду, укладених Учасниками цієї Платформи між собою.

2.   Визначення

У цьому документі

«Оголошення про спільну поїздку» – оголошення про спільну Поїздці, опубліковане Водієм на Платформі;

«Оголошення про автобусній поїздку» – оголошення про Поїздку, опубліковане Організацією-перевізником на Платформі;

«Оголошення» – оголошення про спільну поїздку або оголошення про автобусну поїздку;

«BlaBlaCar» має значення, вказане у Статті 1 вище;

«Умови користування» означають ці умови користування;

«Акаунт» означає обліковий запис, що створюється для того, щоб стати Учасником та мати доступ до певних послуг, які пропонуються на Платформі;

«Акаунт Facebook» має значення, вказане у Статті 3.2. нижче;

«Організація-перевізник» – організація, що надає професійні послуги з перевезення;

«Водій» означає Учасника, який використовує Платформу з метою розміщення пропозицій спільної Поїздки для інших осіб, час якої самостійно визначається Водієм, в обмін на Внесок на покриття витрат на Поїздку;

«Підтвердження бронювання» має значення, вказане у Статті 4.2.1. нижче;

«Сервісний збір за спільну поїздку» має значення, вказане в пункті 5.1.2 нижче;

«Сервісний збір за автобусну поїздку» має значення, вказане в пункті 5.2 нижче;

«Контент Учасника» має значення, вказане у Статті 11.2. нижче;

«Учасник» означає будь-яку особу, яка створила акаунт на Платформі;

«Пасажир» означає Учасника, який прийняв пропозицію Водія щодо спільної Поїздки або поїздки Організацією-перевізником, або, у відповідних випадках, особу від імені якої Учасник забронював Місце;

«Внесок на покриття витрат» для певної Поїздки означає суму, яку запитує Водій та приймає Пасажир у вигляді покриття витрат на поїздку;

«Місце» означає місце в автомобілі Водія, яке бронює Пасажир;

«Платформа» має значення, вказане у Статті 1 вище;

«Бронювання» має значення, вказане у Статті 4.2.1. нижче;

«Послуги» означають усі інформаційні та інші послуги, які надає BlaBlaCar через Платформу;

«Веб-сайт» означає веб-сайт, доступний за адресою www.blablacar.com.ua;

«Відрізок Поїздки» має значення, вказане у Статті 4.1. нижче;

«Спільна поїздка» – поїздка, яка є предметом Оголошення про спільну поїздку, опублікованого Водієм на Платформі, і для якої Водій погоджується надати Пасажирам можливість здійснення спільної поїздки в обмін на Внесок на покриття витрат;

«Автобусна поїздка» – поїздка, яка є предметом Оголошення про автобусне перевезення, опубліковане Організацією-перевізником на Платформі;

«Поїздка» – автобусна поїздка або спільна поїздка.

3. Реєстрація на Платформі та створення Акаунту

3.1. Умови реєстрації на Платформі

Платформа може використовуватися фізичною особою віком від 18 років. Реєстрація на Платформі неповнолітньої особи суворо заборонена. Отримуючи доступ до Платформи, використовуючи її або реєструючись на Платформі, ви підтверджуєте і гарантуєте, що вам виповнилося 18 років, ви володієте всіма правами і повноваженнями, необхідними для укладення угод і виконання цих Умов, в тому числі є повнолітнім і повністю дієздатною особою. Компанія BlaBlaCar вправі в будь-який час вимагати від вас надання інформації та документів, що підтверджують права і повноваження, як зазначено вище.

3.2.  Створення Акаунту

Платформа дозволяє Учасникам розміщувати і переглядати Оголошення та взаємодіяти з Водіями і Організаціями-перевізниками з метою бронювання Місця. Ви можете переглядати Оголошення, якщо ви не зареєстровані на Платформі. Однак ви не можете розміщувати Оголошення або бронювати Місце, якщо ви не створили Акаунт і не стали Учасником Платформи.

У деяких випадках, там, де це можливо, ви зможете забронювати Автобусну поїздку без створення Акаунту, але відповідно до цих Умов користування та умов Організації-перевізника, з якою Ви вирішите подорожувати.

Для того, щоби створити Акаунт, ви можете:

(i)  заповнити всі обов’язкові поля в реєстраційній формі, або

(ii)  увійти до свого облікового запису Facebook через нашу Платформу (далі – «Акаунт Facebook»). Використовуючи таку функцію, ви розумієте, що BlaBlaCar отримає доступ до певної інформації з вашого Facebook акаунту, буде публікувати таку інформацію на Платформі, а також зберігати її. Ви можете скасувати зв’язок між вашим Акаунтом та вашим Facebook акаунтом в будь-який час у розділі вашого профілю «Підтвердження даних». Якщо ви хочете дізнатися більше про використання інформації з вашого Facebook акаунту, читайте нашу Політику конфіденційності, а також політику конфіденційності Facebook.

Для реєстрації на Платформі ви зобов’язані прочитати і прийняти ці Умови користування та Політику конфіденційності.

Для того, щоб гарантувати актуальність та точність інформації протягом дії договірних відносин з BlaBlaCar, при реєстрації вашого Акаунту, незалежно від обраного методу, ви погоджуєтеся надати точну і достовірну інформацію та оновлювати її через ваш профіль або шляхом повідомлення BlaBlaCar.

У випадку реєстрації через електронну пошту, ви погоджуєтеся зберігати у таємниці пароль, обраний під час створення Акаунту, та нікому його не повідомляти. Якщо ви загубили або розголосили свій пароль, ви зобов’язані негайно повідомити про це BlaBlaCar. Якщо ви не повідомите BlaBlaCar про втрату вашого паролю, його шахрайське використання третьою особою або розголошення третій особі. Ви самостійно несете відповідальність за використання вашого Акаунту третіми особами, якщо ви не повідомите BlaBlaCar про втрату вашого паролю, його шахрайське використання третьою особою або розголошення третій особі.

Ви погоджуєтеся не створювати і не використовувати з використанням своїх особистих даних або особистих даних третьої особи інші Акаунти, крім того, що був первісно створений.

3.3. Верифікація

BlaBlaCar має право (але не зобов’язана) для цілей прозорості, підвищення довіри або попередження або виявлення шахрайства створити систему для верифікації (перевірки) деякої інформації, яку ви вказуєте у вашому профілі. Така верифікаціє відбувається, зокрема, коли ви вводите свій номер телефону або надаєте нам документ, що посвідчує особу.

Ви усвідомлюєте і погоджуєтеся, що будь-яке посилання на Платформі або під час надання Послуг на «підтверджену» інформацію про Учасників, або інший подібний термін, означає лише те, що Учасник успішно пройшов процедуру верифікації, що застосовується на Платформі або під час надання Послуг, з метою надання вам більше інформації про такого Учасника, з яким ви розглядаєте можливість здійснення подорожі.

Той факт, що компанія BlaBlaCar не перешкоджає вам публікувати Оголошення, не може тлумачитися як підтвердження достовірності наданої вами інформації за замовчуванням.

BlaBlaCar не може гарантувати достовірність, надійність або дійсність інформації, що підлягає процедурі верифікації.

4. Використання Послуг

4.1. Розміщення Оголошень

За умови дотримання вказаних нижче умов ви як Учасник можете створювати та публікувати Оголошення на Платформі шляхом введення інформації про Поїздку, яку ви збираєтеся здійснити (дати/часу, пунктів збору та прибуття, кількість запропонованих Місць, можливі опції Поїздки, розмір Внеску на покриття витрат тощо).

Розміщуючи Оголошення, ви можете зазначити основні міста, де ви згодні зупинитися, забрати або висадити Пасажирів. Проміжки Поїздки між цими містами призначення або між одним з таких міст призначення та пунктом збору або пунктом призначення Поїздки складають «Відрізки поїздки».

Ви маєте право розміщувати Оголошення тільки якщо ви дотримуєтеся наступних умов:

(i)      ви маєте дійсне водійське посвідчення;

(ii)    ви пропонуєте Оголошення щодо транспортних засобів, якими ви володієте на праві власності або на підставі явного дозволу власника, а також в будь-якому випадку ви уповноважені використовувати транспортний засіб для здійснення спільних автомобільних поїздок згідно з правилами цих Умов користування;

(iii)   ви є і залишаєтесь головним водієм транспортного засобу, зазначеного в Оголошенні;

(iv)   транспортний засіб застрахований на випадок відповідальності перед третіми особами;

(v)     ви не маєте протипоказань або медичних застережень до керування транспортним засобом;

(vi)  транспортний засіб, який ви маєте намір використовувати для Поїздки є пасажирським автомобілем категорії «B»;

(vii) ви не маєте наміру розміщувати інше оголошення про ту саму Поїздку на Платформі;

(viii)  ви не маєте наміру пропонувати більше Місць ніж кількість, доступна у вашому транспортному засобі, з урахуванням обмежень, встановлених на Платформі на дату публікації Поїздки;

(ix)   всі запропоновані Місця мають ремінь безпеки, навіть якщо транспортний засіб був апробований з місцями, що не мають ременя безпеки;

(x)     використовуєте транспортний засіб в належному робочому стані, який відповідає всім вимогам законодавства.

Ви усвідомлюєте, що несете повну відповідальність за зміст Оголошення, яке ви розміщуєте на Платформі. Відповідно, ви підтверджуєте і гарантуєте точність і достовірність всієї інформації, що міститься в вашому Оголошенні, і ви зобов’язуєтесь здійснити Поїздку відповідно до умов, що зазначені в Оголошенні.

При наданні вашого Оголошення, яке відповідає Умовам користування, воно буде розміщене на Платформі і, відповідно, видиме для Учасників та всіх користувачів, у тому числі тих, які не є Учасниками, які здійснюють пошук на Платформі або на веб-сайтах партнерів BlaBlaCar. BlaBlaCar залишає за собою право на власний розсуд і без попередження не розмістити або видалити в будь-який час будь-яке Оголошення, яке не відповідає Умовам користування або яке вважається таким, що спричиняє шкоду іміджу Платформи або Послугам.

Ви усвідомлюєте і погоджуєтесь, що критерії, які беруться до уваги при класифікації та визначенні послідовності відображення вашого Оголошення серед інших Оголошень, визначається на власний розсуд BlaBlaCar.

4.2. Бронювання Місця

Методи бронювання Місця залежать від виду запланованої Поїздки.

4.2.1.  Бронювання Спільної поїздки 

BlaBlaCar створив систему онлайн-бронювання Місць (далі – «Бронювання») для Спільних поїздок, що публікуються Водіями на Платформі.

Коли Пасажир зацікавлений в Оголошенні з можливістю Бронювання, він може надіслати он-лайн запит на Бронювання. Цей запит на Бронювання або (і) приймається автоматично (якщо Водій обрав таку опцію при розміщенні Оголошення), або (іі) приймається Водієм вручну. У процесі бронювання пасажир повинен сплатити Сервісний збір за спільну поїздку, в порядку передбаченому розділом 5.1.2 цих Умов користування, якщо такий вимагається. Після сплати Сервісного збору за спільну поїздку та прийняття запиту на Бронювання Водієм, якщо застосовно, Пасажир отримує підтвердження (далі – «Підтверджені бронювання»).

Якщо ви є Водієм і обрали ручну обробку запитів на Бронювання при розміщенні Оголошення, ви зобов’язані відповідати на будь-який запит на Бронювання протягом проміжку часу, що зазначений Пасажиром під час запиту на Бронювання. В іншому випадку, запит на Бронювання буде скасований автоматично.

Під час Підтвердження бронювання, BlaBlaCar надсилає вам номер телефону Водія (якщо ви є Пасажиром) або Пасажира (якщо ви є Водієм). Після цього ви повністю відповідальні за виконання договору, що зобов’язує вас перед іншим Учасником.

4.2.2.  Поїздка без бронювання 

Для Автобусних поїздок компанія BlaBlaCar пропонує сервіс, який передбачає для Пасажира можливість пошуку через Платформу Автобусних поїздок від Організацій-перевізників для здійснення бронювання і покупки квитка на автобус. Ви визнаєте, що бронювання місць і покупка квитків на Автобусні поїздки залежать від наявності вільних місць і умов відповідної Організації-перевізника. Ви можете звернутися до відповідної Організації-перевізника, особливо щодо перевезення неповнолітніх і багажу, а також скасування поїздки.

Для можливості забронювати Автобусну поїздку, незалежно від того, увійшли ви в свій Акаунт на Платформі чи ні (де це може бути передбачене), вам буде потрібно надати певну особисту інформацію відповідно до нашої Політики конфіденційності, а також принаймні один дійсний спосіб оплати. Зверніть увагу, що також може застосовуватися Політика конфіденційності Організації-перевізника, з якою ви подорожуєте. BlaBlaCar не несе відповідальності за неточність даних, введених в процесі бронювання Автобусної поїздки.

Квиток на Автобусну поїздку буде заброньовано, і місце зарезервовано (якщо дозволяє вибір місць) після завершення оплати. Якщо оплата не буде проведена, квиток буде знову виставлений на продаж, і місце може бути зарезервовано іншим Пасажиром.

 Після завершення покупки Ви отримаєте електронний лист із підтвердженням бронювання та детальною інформацією про Автобусну поїздку.

Ви усвідомлюєте, що компанія BlaBlaCar не є Організацією-перевізником. Ваші відносини з приводу надання послуг перевезення регулюються договором між вами і Організацією-перевізником, умови якого викладені самої Організацією-перевізником.

Питання організації Автобусної поїздки і виконання договору перевезення є виключною відповідальністю Організації-перевізника та повинні вирішуватися безпосередньо з Організацією-перевізником. Компанія BlaBlaCar не є частиною будь-якої угоди між вами та Організацією-перевізником. В Оголошеннях про автобусні поїздки використовується інформація, що надається самими Організаціями-перевізниками. Компанія BlaBlaCar не несе відповідальності за релевантність інформації, наданої Організаціями-перевізниками, включаючи інформацію про наявність та вартість Автобусної поїздки, а також інформації про пропоновану послугу з перевезення.

4.2.3. Іменний характер Бронювання Місць та умови користування Послугами від імені третьої сторони

Будь-яке використання Послуг як Пасажиром або Водієм пов’язане з конкретним іменем. Особи Водія і Пасажира і мають відповідати даним, наданим BlaBlaCar, Організаціям-перевізникам (де це може бути передбачене) та іншими Учасниками, що беруть участь у Поїздці.

Тим не менш, відносно Спільних поїздок, BlaBlaCar дозволяє його Учасникам забронювати одне або більше Місць в Спільних поїздках або Автобусних поїздках з Організаціями-перевізниками від імені третьої особи. В такому випадку, ви берете на себе обов’язок точно вказати Водієві або Організації-перевізнику під час Бронювання, повне ім’я, вік та номер телефону особи, на чиє ім’я ви бронюєте Місце. Суворо заборонено бронювати Місце для від імені неповнолітньої особи віком до 18 років, яка подорожує самостійно.

Крім того, Платформа призначена для бронювання Місць для фізичних осіб. Заборонено бронювати Місце для перевезення будь-яких об’єктів, пакунків, тварин, що транспортуються без супроводу, або матеріальних предметів будь-якого виду.

Забороняється публікувати Оголошення від імені іншого Водія, крім вас.

Стосовно Автобусних поїздок, ми рекомендуємо вам враховувати умови відповідної Організації-перевізника. Якщо ви бронюєте Автобусну поїздку для третьої особи, ви берете на себе повну відповідальність за наявність належних повноважень на дії від імені та в інтересах такої третьої особи.

Зверніть увагу, що діти віком до 18 років можуть здійснювати Автобусні поїздки тільки за умови, що вони належним чином представлені, їм допомагають і супроводжують їх батьки або законні представники у випадках, дозволених застосовним законодавством. Батьки або інші законні представники несуть відповідальність за будь-які дії неповнолітніх у процесі використання Платформи та здійснення Автобусних поїздок, у тому числі за будь-які незаконні дії та (або) бездіяльність, вчинені неповнолітніми при використанні Платформи.

4.3.  Система відгуків

4.3.1. Залишення відгуку

BlaBlaCar заохочує вас залишати відгуки про Водіїв (якщо ви є Пасажиром) або про Пасажирів (якщо ви є Водієм), з якими ви провели спільну Поїздку або з якими ви мали провести спільну Поїздку через 24 години після початку це, коли і якщо статус поїздки підтверджено у вашому профілі. Однак вам не дозволяється залишати відгук про іншого Пасажира, якщо ви були Пасажиром або про Учасника, з яким ви не подорожували, і, як результат, статус вашої поїздки не підтверджується у профілі.

Ваш відгук, а також будь-який відгук, залишений вам іншим Учасником, є видимим і публікується на Платформі, тільки в межах таких періодів: (і) відразу як тільки ви обоє залишили відгук або (іі) після спливу 14 днів з моменту першого відгуку.

Ви маєте можливість відповісти на відгук, залишений іншим Учасником у вашому профілі протягом 14 днів від дати отримання відгуку. Відгук і ваша відповідь, якщо вона була надана, будуть опубліковані у вашому профілі.

4.3.2. Модерація 

Ви усвідомлюєте і погоджуєтесь, що BlaBlaCar залишає за собою право не публікувати або видалити будь-який відгук, питання, коментар або відповідь, якщо він вважає його таким, що порушує ці Умови користування.

4.3.3.  Обмеження

BlaBlaCar залишає за собою право заблокувати ваш Акаунт, обмежити ваш доступ до Послуг або припинити дію цих Умов користування у випадку, якщо (і) ви отримали принаймні три відгуки і (іі) середній відгук, який ви отримали, менший або дорівнює 3.

5. Фінансові умови

Доступ та реєстрація на Платформі, а також пошук і перегляд Оголошень і розміщення Оголошень про спільні автомобільні поїздки є безкоштовним. Однак BlaBlaCar має право стягувати сервіснi збори в порядку, зазначеному нижче.

5.1. Спільні поїздки

5.1.1 Внесок на покриття витрат 

Внесок на покриття витрат визначається вами як Водієм під вашу повну відповідальність. Суворо заборонено отримувати вигоду будь-яким способом з використанням нашої Платформи. Відповідно, ви погоджуєтесь обмежити Внесок на покриття витрат, який ви запитуєте у своїх Пасажирів, до суми, необхідної Вам для здійснення Поїздки. Інакше, ви самостійно несете ризик зміни кваліфікації транзакції, здійсненої за допомогою Платформи.

Коли ви публікуєте Оголошення, BlaBlaCar запропонує розмір Внеску на покриття витрат, який зокрема враховує специфіку Поїздки та відстань, яку необхідно проїхати. Запропонована сума надається виключно як рекомендаційна вказівка й ви можете самостійно збільшити чи зменшити її відповідно до фактичних витрат на Поїздку. Щоб уникнути зловживань, BlaBlaCar обмежує можливість зміни Внеску на покриття витрат.

5.1.2 Сервісний збір за спільну поїздку 

BlaBlaCar може стягувати з Пасажирів сервісний збір за користування сервісами Платформи, зокрема за надання Пасажирам можливості пошуку та встановлення звязку з Водіями, які прямують у певному напрямку для виконання Спільної поїздки та відповідно бронювання пасажирського місця у Спільних поїздках із такими Водіями (далі – «Сервісний збір за спільну поїздку»). Для розрахунку розміру Сервісного збору за спільну поїздку, BlaBlaCar використовує механізм ціноутворення, заснований на алгоритмі, що враховує розмір Внеску на покриття витрат, котрий серед іншого, включає в себе відстань Спільної поїздки та інші показники повідомлені Пасажиром та Водієм через Платформу. BlaBlaCar залишає за собою право в будь-який час змінювати методи розрахунку Сервісного збору за спільну поїздку. Ці зміни не вплинуть на ті Сервіснi збори за спільні поїздки (якщо такі є), які були прийняті та/або сплачені Пасажирами до дати набрання чинності таких змін.

BlaBlaCar має право на свій абсолютний розсуд не справляти Сервісний збір за спільну поїздку, зменшувати розмір Сервісного збору за спільну поїздку, проводити заохочувальні програми, включаючи надання знижок, промокодів і бонусів, пов’язаних з Послугами відповідно до внутрішньої політики BlaBlaCar.

Внесення Сервісного збору за спільну поїздку проводиться онлайн. Для внесення Сервісного збору за спільну поїздку, Ви будете перенаправлені з Платформи на веб-сайт третьої сторони – постачальника платіжних послуг, який є партнером BlaBlaCar. Веб-сайт постачальника платіжних послуг використовує власну політику конфіденційності та угоду користувача. BlaBlaCar не несе відповідальності за зміст і дії, що здійснюються на такому веб-сайті. Перед використанням веб-сайту постачальника платіжних послуг BlaBlaCar рекомендує вам ознайомитися з політикою конфіденційності та угодою користувача, представленими на такому веб-сайті.

5.1.3 Округлення суми Внеску 

Ви усвідомлюєте та погоджуєтеся, що BlaBlaCar може, з власної ініціативи, заокруглювати до більшого чи меншого розмір Внеску на покриття витрат.

5.1.4 Виплата Внеску на покриття витрат Водію 

Пасажир зобов’язується виплатити Внесок на покриття витрат Водію не пізніше точки його висадки.

Водій зобов’язаний не вимагати будь-якої оплати Внеску на покриття витрат повністю чи частково перед початком Поїздки.

5.2. Автобусні поїздки

5.2.1 Вартість Автобусних поїздок

Сума і порядок оплати вартості Автобусної поїздки регулюються правилами і умовами відповідної Організації-перевізника і можуть зазначатися на Платформi. Вартість Автобусної поїздки складається з тарифу Організації-перевізника, застосовних податків і зборів (включаючи Сервісний збір за автобусну поїздку, якщо вона стягується).

Ціни на Автобусні поїздки можуть бути змінені Організаціями-перевізниками або BlaBlaCar від імені Організацій-перевізників. На Платформі можуть відображатися акції або спеціальні пропозиції щодо цін на квитки на Автобусні поїздки. До таких акцій і пропозицій можуть застосовуватися додаткові умови.

5.2.2 Сервісний збір за автобусну поїздку

Коли ви купуєте квитки на Автобусні поїздки на нашій Платформі, BlaBlaCar може стягувати Сервісний збір за автобусну поїздку за надання вам послуги бронювання автобусів. Сервісний збір за автобусну поїздку, якщо вона стягується, буде вказана при покупці і може варіюватися в залежності від деталей Автобусних поїздок. BlaBlaCar може прийняти рішення не стягувати Сервісний збір за автобусну поїздку на свій розсуд.

Ви несете виключну відповідальність за оплату всіх застосовних банківських зборів і комісій за транзакції, встановлених банком-емітентом вашої картки.

6. Некомерційна мета Послуг та Платформи

Ви погоджуєтесь використовувати Послуги та Платформу лише для встановлення контакту з людьми, що хочуть здійснити Поїздку з вами, на некомерційній та не діловій основі.

Як Водій ви погоджуєтесь не вимагати Внесок на покриття витрат понад суму, яку ви фактично витратили, та який може приносити прибуток, з урахуванням того, що під час розподілу витрат, ви як Водій зобов’язані покривати свою частину витрат, необхідних для Поїздки. Ви повністю відповідальні за розрахунок витрат, понесених внаслідок здійснення Поїздки та перевірку того, що сума, запитувана від Пасажирів не перевищує фактично понесених витрат (з вирахуванням розміру вашої частки) з урахуванням суми податку, якщо це є доцільним.

У разі, якщо в процесі здійснення Поїздки, укладеної з використанням Платформи, Водієм отримано прибуток, це підпадає під відповідне регулювання, включаючи обов’язок бути зареєстрованим як особа, що займається підприємницькою діяльністю, сплачувати відповідні податки, мати необхідні дозволи / ліцензії, при цьому Водій несе одноосібну відповідальність за недотримання законодавства.

BlaBlaCar залишає за собою право заблокувати ваш Акаунт у випадку, якщо ви використовуєте транспортний засіб з особистим водієм чи інший транспортний засіб для бізнес-поїздок, або таксі, або транспортний засіб компанії, або інший транспортний засіб, який може бути прирівняний до комерційних, та завдяки цьому отримуєте прибуток з Платформи. У відповідь на простий запит BlaBlaCar ви погоджуєтеся надати BlaBlaCar копію вашого реєстраційного документа на автомобіль та/або іншого документа, який посвідчує ваші повноваження використовувати цей транспортний засіб в межах Платформи без мети отримання прибутку з такого використання.

BlaBlaCar також залишає за собою право заблокувати ваш Акаунт, обмежити ваше використання Послуг, чи припинити дію цих Умов користування у випадку здійснення вами діяльності через Платформу, яка, враховуючи специфіку реалізованих Поїздок, їх частоту, кількість перевезених Пасажирів та запитуваний вами Внесок на покриття витрат свідчить про отримання вами прибутку, чи з будь-якої причини дає BlaBlaCar підстави вважати, що ви отримуєте прибуток від користування Платформою.

7. Скасування

У випадку, коли Пасажир скасовує Поїздку перед відправленням, Місце (Місця), що були скасовані Пасажиром, автоматично стають доступними для інших Пасажирів, які можуть забронювати їх онлайн та, відповідно, підпадають під умови цих Умов користування.

7.1 Спільні поїздки

У разі скасування Бронювання з ініціативи або вини Водія, Сервісний збір за спільну поїздку повертається Пасажиру в повному розмірі. Зокрема, це положення застосовується, якщо:

(i) Водій не підтвердив Запит на Бронювання протягом терміну його дії або відхилив такий Запит (якщо такий варіант Підтвердження бронювання був обраний Водієм),

(ii) Водій скасував Спільну поїздку до її початку за власною ініціативою або Пасажир був змушений скасувати бронювання з вини Водія,або

(iii) поїздка не відбулася з вини Водія.

Сервісний збір за спільну поїздку повертається Пасажиру в повному розмірі також якщо Пасажир скасовує свій Запит на Бронювання до прийняття такого Запиту на Бронювання Водієм.

Якщо у Вас виникли запитання щодо повернення Сервісного збору за спільну поїздку, Ви можете зв’язатися з нами через контактну форму в розділі 16.

Спосіб повернення Сервісного збору за спільну поїздку залежить від способу, який був використаний для внесення Сервісного збору, а термін повернення Сервісного збору за спільну поїздку залежить від термінів переказів, здійснених банківськими організаціями та постачальником платіжних послуг, але не може бути більше 30 днів.

BlaBlaCar має право, проте не зобов’язання, на свій розсуд повертати Пасажирам Сервісний збір за спільну поїздку у інших випадках та у інших розмірах відповідно до внутрішньої політики BlaBlaCar.

7.2 Автобусні поїздки

Порядок скасування Автобусних поїздок регулюється виключно правилами і умовами Організації-перевізника і може вказуватися на Платформі при здійсненні бронювання.

Ви визнаєте, що в деяких випадках Сервісний збір за автобусну поїздку (якщо вiн стягується) не буде повернут в разі скасування або зміни Автобусної поїздки.

У разі скасування поїздки з ініціативи Організації-перевізника BlaBlaCar поверне вам повну суму вартості Автобусної поїздки за вирахуванням Сервісного збору за автобусну поїздку (якщо вiн стягується). BlaBlaCar може запропонувати Вам квитки на Автобусні поїздки тієї ж або іншої Організації-перевізника, якщо такі є. Зверніть увагу, що ціни на такі Автобусні поїздки можуть варіюватися.

У разі скасування поїздки за Вашою ініціативою BlaBlaCar поверне вам суму вартості Автобусної поїздки за вирахуванням Сервісного збору за автобусну поїздку (якщо вiн стягується) і зборів, встановлених Організацією-перевізником. Зверніть увагу, що збори можуть варіюватися в залежності від Організації-перевізника.

Повернення коштів здійснюється тим же способом оплати, який ви використовували при покупці квитка на Автобусну поїздку.

8. Діяльність користувачів Платформи та Учасників

8.1. Зобов’язання всіх користувачів Платформи

Ви визнаєте, що ви є повністю відповідальними за дотримання законодавства, яке поширюється на використання вами Платформи.

Більше того, використовуючи Платформу та під час Поїздок, ви зобов’язуєтесь:

(i)  не використовувати Платформу для професійних, комерційних та інших цілей, пов’язаних з метою отримання прибутку;

(ii)   не надсилати BlaBlaCar (особливо під час створення та оновлення вашого Акаунту) чи іншим Учасникам жодної неправдивої, оманливої, зловмисної та шахрайської інформації;

(iii) не розмовляти чи поводитись будь-яким чином або публікувати контент у Платформі, що має наклепницьку, шкідливу, непристойну, з елементами порнографії, вульгарну, образливу, агресивну, непрохану, насильницьку, расистську чи ксенофобну інформацію, або ж інформацію із сексуальним підтекстом, інформацію, що розпалює насильство, дискримінацію чи ненависть, що спонукає до використання незаконних речовин, чи більш загально — таку, що суперечить меті функціонування Платформи, що може порушувати права BlaBlaCar чи третьої особи чи суперечить правилам моралі;

(iv) не порушувати права та імідж BlaBlaCar, зокрема права інтелектуальної власності;

(v)  не створювати більше одного Акаунту на Платформі та не створювати Акаунт на ім’я третьої особи;

(vi)   не намагатись обійти систему онлайн бронювання на Платформі, особливо пробуючи надіслати іншому Учаснику вашу контактну інформацію для того, щоб здійснити бронювання за межами Платформи або щоб уникнути внесення Сервісних зборiв;

(vii)   не зв’язуватися з іншим Учасником, зокрема за допомогою Платформи, з іншою метою, яка не націлена на погодження умов спільної автомобільної поїздки;

(viii) не сприймати і не здійснювати платежі Водієві за межами Платформи, по винятком сплати суми вкладу до витрат;

(vix)  дотримуватись Умов користування та Політики конфіденційності.

8.2.   Зобов’язання Водіїв

Більше того, якщо ви використовуєте Платформу як Водій, ви зобов’язані:

(i)   дотримуватися вимог законодавства, що поширюються на відносини, пов’язані з керуванням   транспортним засобом, зокрема мати застраховану цивільну відповідальність на момент здійснення Поїздки та володіти чинним водійським посвідченням;

(ii)   перевірити, чи ваше страхування покриває здійснення спільних поїздок, а також поширюється на ваших Пасажирів, які вважаються третіми особами у вашому транспортному засобі, впродовж усього часу Поїздки, навіть під час здійснення Поїздок з перетином кордону;

(iii)  не створювати жодного ризику під час водіння, не приймати жодних засобів, що можуть знизити вашу увагу та погіршити вашу здатність керувати уважно та безпечно;

(iv)  публікувати Оголошення виключно щодо дійсно запланованих Поїздок;

(v)  здійснювати Поїздку так, як про неї вказано в Оголошенні (особливо що стосується використання чи невикористання автомагістралей) та відповідно до погоджених з іншими Учасниками часу та місця (зокрема, місця зустрічі та місця висадки);

(vi)   не набирати Пасажирів понад кількість Місць, вказану в Оголошенні;

(vii) використовувати транспортний засіб в належному технічному стані, який відповідає вимогам законодавства;

(viii)   надавати на запит BlaBlaCar та будь-якого Пасажира: ваше водійське посвідчення, ваш реєстраційний сертифікат на транспортний засіб, сертифікат страхування, та будь-який інший документ, що посвідчує ваші повноваження використовувати транспортний засіб як Водія на Платформі;

(ix)  у разі затримки чи зміни часу Поїздки, повідомляти Пасажира без затримки;

(x)  у випадку Поїздки з перетином кордону мати в наявності для Пасажира чи будь-якого уповноваженого органу, що може запитати, будь-який документ, що посвідчує вашу особистість та ваше право на перетин кордону;

(xi)  чекати Пасажира в погодженому місці зустрічі щонайменше протягом 15 хвилин після погодженого часу;

(xii) не публікувати Оголошення, що стосуються транспортного засобу, яким ви не володієте чи не маєте права спільного користування транспортним засобом;

(xiii) забезпечити можливість для Пасажирів контактувати з вами за номером телефону, вказаним у вашому профілі;

(xiv)  не отримувати жодного прибутку через Платформу;

(xv)  не мати жодних протипоказань чи медичних застережень до керування;

(xvi)  впродовж Поїздки поводитись належно та відповідально, згідно з духом спільної поїздки автомобілем;

(xvii) не відхиляти будь-яке Бронювання через національне походження, релігійні погляди, сексуальну орієнтацію, сімейний стан, інвалідність, зовнішні ознаки, вагітність, особливу вразливість у зв’язку з економічною ситуацією, ім’я, місце проживання, стан здоров’я, політичні переконання, вік.

8.3.  Зобов’язання Пасажирів

8.3.1 У разі Спільної поїздки

Коли ви використовуєте Платформу як Пасажир, ви зобов’язані:

(i)  належно поводитись під час Поїздки для того, щоб не перешкоджати концентрації чи керуванню Водія або спокою й тиші інших Пасажирів;

(ii) з дбайливістю ставитись до транспортного засобу Водія та додержуватись чистоти;

(iii)  у випадку запізнення негайно повідомити про це Водія;

(iv)  заплатити Водію погоджений Внесок на покриття витрат;

(v) зачекати на Водія у місці зустрічі щонайменше протягом 15 хвилин після погодженого часу;

(vi)  надати на запит BlaBlaCar чи будь-якого Водія вашу ідентифікаційну картку чи документ, що посвідчує вашу особу;

(vii)  не перевозити під час Поїздки жодних предметів, товарів, речовин чи тварин, що можуть перешкоджати керуванню та концентрації Водія, чи якщо такі предмети, володіння ними та їх перевезення суперечить чинним нормам законодавства;

(viii)  забезпечити наявність будь-якого документу, що посвідчує вашу особу та ваше право на перетин кордону для пред’явлення Водієві чи будь-якому уповноваженому органу, що може запитати такий документ.

(ix)  забезпечити можливість для Водія контактувати з вами за номером телефону, вказаним у вашому профілі.

У ситуації, коли ви здійснили Бронювання одного чи більше Місць на ім’я третіх осіб, з дотриманням вимог Статті 4.2.3 вище, ви гарантуєте дотримання цією третьою особою вимог цієї статті, та Умов користування в цілому. BlaBlaCar залишає за собою право заблокувати ваш Акаунт, обмежити ваш доступ до Послуг, чи припинити дію цих  Умов користування у випадку порушення третьою особою, на ім’я якої ви забронювали Місце, цих Умов користування.

8.3.2 У разі Автобусної поїздки 

Всі відносини з приводу надання послуг перевезення Пасажиру в разі Автобусної поїздки регулюються договором між Пасажиром і Організацією-перевізником. Правила надання даних послуг надаються Організацією-перевізником i можуть бути вказані на Платформі.

9. Блокування акаунтів, обмеження доступу та припинення зобов’язань

Ви можете припинити ваші договірні відносини з BlaBlaCar у будь-який час безоплатно та без мотивування свого рішення. Щоб зробити це, вам потрібно просто перейти до розділу «Видалити обліковий запис» на вашій Профільній сторінці.

У випадку (і) порушення вами цих Умов користування, включаючи, але не обмежуючись вашими зобов’язаннями як Учасника, викладеними у Пунктах 6 і 8 вище, (іі) перевищення ліміту, встановленого у Пункті 4.3.3 вище, чи (ііі) якщо BlaBlaCar має реальну причину вірити, що це є необхідним для захисту його безпеки та неушкодженості, а також Учасників чи третіх сторін, або з метою запобігти шахрайству чи процесуальним провадженням, BlaBlaCar зберігає за собою право:

(i)  припинити дію Умов користування, що накладають зобов’язання на вас та BlaBlaCar негайно та без попередження; і/або

(ii)  запобігти розміщенню чи видалити будь-який відгук, Оголошення, повідомлення, контент, запит на Бронювання чи будь-який контент, розміщений вами на Платформі; і/або

(iii)   обмежити ваш доступ чи ваше користування Платформою; і/або

(iv)   тимчасово або на постійній основі заблокувати ваш Акаунт.

За необхідності ви будете повідомлені про вжиття таких заходів з метою надання вами пояснень BlaBlaCar. BlaBlaCar на власний розсуд прийматиме рішення про те, чи скасовувати вжиті заходи.

10. Персональні дані

Під час використання вами Платформи, BlaBlaCar збиратиме та оброблятиме деякі ваші персональні дані. Використовуючи Платформу та реєструючись як Учасник, ви усвідомлюєте та погоджуєтеся на обробку ваших персональних даних BlaBlaCar відповідно до застосовного права та умов Політики конфіденційності.

11. Інтелектуальна власність

11.1.   Контент, опублікований BlaBlaCar

З урахуванням контенту, наданого Учасниками, BlaBlaCar є єдиним власником усіх прав інтелектуальної власності, пов’язаних з Послугами, Платформою, її контентом (зокрема, повідомленнями, зображеннями, дизайном, логотипами, відеозаписами, звукозаписами, даними та графіками) і програмним забезпеченням та базами даних, що забезпечують їхнє функціонування.

BlaBlaCar надає вам невиключне, особисте і невідчужуване право користування Платформою та Послугами, для вашого особистого та приватного використання, на некомерційних засадах та відповідно до цілей Платформи та Послуг.

Забороняється будь-яке інше використання чи експлуатація Платформи чи Послуг, їхнього контенту, без попереднього письмового дозволу від BlaBlaCar. Зокрема, забороняється:

(i)  відтворення, зміна, адаптування, поширення, публічна презентація та розповсюдження Платформи, Послуг та контенту, за винятком того, що прямо дозволено BlaBlaCar;

(ii)     декомпіляція і зворотний інжиніринг Платформи чи Послуг, із урахуванням винятків, обумовлених чинним текстом;

(iii)   вилучення чи намагання вилучити (зокрема, з використанням роботів, що вилучають дані, чи інших схожих засобів для збирання даних) істотної частини даних Платформи.

11.2. Контент, розміщений вами на Платформі

З метою забезпечення надання Послуг, і відповідно до цілей Платформи, ви надаєте BlaBlaCar невиключну ліцензію на використання контенту та даних, наданих вами під час вашого користування Послугами (далі «Контент Учасника»). Для того, щоб BlaBlaCar міг поширювати через цифрову мережу та будь-які протоколи обміну даних (зокрема, інтернетом і мобільною мережею), і надавати публічний доступ до контенту Платформи, ви надаєте право BlaBlaCar, відтворювати, презентувати, адаптувати та перекладати ваш Контент Учасника на території всього світу і протягом дії договірних відносин з BlaBlaCar, як описано нижче:

(i)  ви надаєте право BlaBlaCar відтворювати весь чи частину вашого Контенту Учасника на будь-яких цифрових носіях для запису, відомих чи ще невідомих, і, зокрема, на будь-яких серверах, жорстких дисках, картах пам’яті, чи будь-яких рівноцінних носіях, у будь-якому форматі і з будь-якою обробкою, відомою чи ще невідомою, в обсязі, необхідному для будь-якої операції зі зберігання, резервного копіювання, передачі або завантаження, пов’язаних із функціонуванням Платформи та наданням Послуг;

(ii)     ви надаєте право BlaBlaCar адаптувати та перекладати ваш Контент Учасника, і відтворювати ці адаптування, як передбачено в пункті (і) вище, з метою надання Послуг, зокрема, різними мовами. Це право, зокрема, включає можливість вносити зміни до форматування вашого Контенту Учасника, не порушуючи ваших немайнових прав, з метою дотримання прийнятих правил графічного оформлення Платформи і/або зробити його технічно сумісним з переглядом через Платформу його публікації.

12. Роль BlaBlaCar

Платформа є мережевою онлайн платформою, на якій Учасники можуть створювати і розміщувати Оголошення про Поїздки з метою спільного використання транспортного засобу. Ці Оголошення можуть, зокрема, переглядатися іншими Учасниками, щоб з’ясувати умови Поїздки, і якщо можливо, напряму забронювати Місце в транспортному засобі, про який йде мова в Оголошенні, розміщеному Учасником на Платформі, або отримати контактну інформацію про Організації-перевізнику для здійснення бронювання та покупки квитка на Автобусні поїздки.

Використовуючи Платформу та приймаючи ці Умови користування, ви визнаєте, що BlaBlaCar не є стороною жодної угоди, укладеної між вами та іншими Учасниками з метою розподілення витрат, пов’язаних з Поїздкою, або будь-якої угоди між вами та Організацією-перевізником з приводу надання послуг з перевезення. Компанія BlaBlaCar не є організатором угоди, посередником, агентом або представником будь-якого Учасника або Організації-перевізника щодо пропонованої / угоди, що укладається на Платформі. Все що здійснюються завдяки розміщенню Оголошення на Платформі угоди укладаються і виконуються без прямого або непрямого участі компанії BlaBlaCar.

BlaBlaCar не контролює поведінку Учасників та інших користувачів Платформи. Він не володіє, не користується, не забезпечує і не керує автомобілями суб’єктів Оголошення, а також він не пропонує жодних Поїздок на Платформі. Компанія BlaBlaCar не є Організацією-перевізником.

Ви визнаєте та приймаєте те, що BlaBlaCar не контролює достовірності, правдивості чи законності Оголошень, запропонованих Місць чи Поїздок. Компанія BlaBlaCar як посередник для спільного використання транспортного засобу, при якому Водії мають можливість на свій страх і ризик розміщувати пропозиції необмеженому колу осіб щодо Спільної поїздки, Організації-перевізники мають можливість на свій страх і ризик розміщувати пропозицію необмеженому колу осіб щодо Автобусної поїздки, а Пасажири можуть приймати на свій розсуд і під свою відповідальність такі пропозиції, укладаючи тим самим договір про спільну поїздку або про надання їм послуг з перевезення,не надає жодних транспортних послуг і не виступає як перевізник; роль BlaBlaCar обмежена забезпеченням доступу до Платформи.

Учасники (Водії чи Пасажири) є повністю відповідальними за свої дії.

Діючи як посередник BlaBlaCar не може бути притягненим до відповідальності за дійсне настання Поїздки, і, зокрема, за:

(i)      помилкову інформацію, надану Водієм в його Оголошенні чи будь-якими іншими способами щодо Поїздки та її умов;

(ii)     скасування чи зміну Поїздки Учасником;

(iii)   несплату Внеску на покриття витрат Пасажиром в контексті Поїздки без Бронювання;

(iv)   поведінку його Учасників під час, перед та після Поїздки.

13. Робота, доступність та функціональні можливості Платформи

BlaBlaCar намагатиметься, наскільки це можливо, підтримувати доступність Платформи 7 днів на тиждень і 24 години на добу. Проте доступ до Платформи може бути тимчасово призупинений, без попередження через технічне обслуговування, операції з переміщення чи оновлення чи через збої або обмеження, пов’язані з роботою мережі, безпекових міркувань, інших обмежень.

Більше того, BlaBlaCar зберігає право змінювати чи припиняти повністю або частково доступ до Платформи чи її функціональних можливостей на власний розсуд, тимчасово чи на постійній основі.

14. Зміна Умов користування

Ці Умови користування і документи, приєднані шляхом посилання на них становлять угоду між вами та BlaBlaCar стосовно вашого користування Послугами. Будь-які інші документи, зокрема, будь-які згадки на Платформі (Запитання і Відповіді, тощо.), є лише вказівками.

BlaBlaCar може змінювати ці Умови користування з метою їхнього адаптування до технологічних та комерційних умов функціонування BlaBlaCar та відповідності чинному законодавству. Будь-які зміни до цих Умов користування будуть опубліковані на Платформі із вказівкою на дату набрання ними чинності без завчасного повідомлення, в зв’язку з чим використання Платформи і Сервісу пропонується в режимі «як є» тобто в тому вигляді та обсязі, в якому вони надаються компанією BlaBlaCar на дату звернення вами до пропонованих Сервісів.  Розміщення вами оголошень, бронювання вами Місць та продовження користування Платформою після набрання чинності зміненими Умовами користування означає, що ви приймаєте внесені зміни та зобов’язуєтеся їх виконувати.

15. Право, що застосовується при вирішенні спорів

Ці Умови користування викладені українською мовою та регулюються правом України.

Всі суперечки, які можуть виникнути у зв’язку з цими Умовами користування, вирішуватимуться компетентним судом.

16. Правові застереження

Платформа управляється Товариством з обмеженою відповідальністю  «І-Тревелс», ідентифікаційний код: 35389109, юридична адреса: 03056, Україна, Київ, Солом’янський район, вул. Польова, 21, на підставі угоди з Comuto SA.

Щодо будь-яких запитань ви можете зв’язатися з нами за допомогою цієї контактної форми.

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride