Рекордна кількість українців повернулася додому в серпні

Рекордна кількість українців повернулася додому в серпні

BlaBlaCar зафіксував масштабну хвилю повернення українців додому в серпні. За результатами дослідження, протягом останніх 4 місяців на 16% більше людей повертаються в Україну, ніж виїжджають з неї.

16 вересня, Київ – BlaBlaCar, найбільший маркетплейс для автодорожніх поїздок, який об’єднує поїздки з попутниками та на автобусах, зафіксував масштабну хвилю повернення українців додому в серпні. За результатами дослідження, протягом останніх 4 місяців на 16% більше людей повертаються в Україну, ніж виїжджають з неї.

Кількість українців, які повертаються додому, збільшується

Якщо в перші кілька місяців повномасштабної війни більше українців виїжджали за кордон, то з травня динаміка повернень в Україну стала позитивною. В середньому на 17% більше повернень, ніж виїздів за кордон. 

Перша велика хвиля повернень була після 9-го травня, коли на 40% більше людей повернулись в Україну, аніж виїхали. Другий піковий період припав на серпень – на 17% більше поїздок здійснено в Україну. Масове повернення в кінці серпня – на початку вересня пов’язане з початком навчального року та бізнес-сезону. 

Схожа статистика і за даними Європейського агентства прикордонної та берегової охорони. Ситуація стабілізується, за останній місяць на 10% більше вʼїхало в країну, ніж поїхало до ЄС. Всього з 24 лютого понад 9 мільйонів українців вʼїхало в ЄС, 6 мільйонів повернулося до України. Агентство включає поїздки різними видами транспорту – автобусами, приватним транспортом тощо.

Повертаються українці на автобусах. По Україні – спільні поїздки з попутниками

Українці повертаються додому на автобусах з Варшави, Кракова до Києва та Львова, з Кишинева у Київ. Це топ-5 найпопулярніших напрямків. При цьому, тільки за літо понад майже півмільйона українців приїхали автобусами, квитки на які придбали на BlaBlaCar.

Для внутрішніх поїздок здебільшого використовують карпулінг. Тут топ-напрямків дещо змінився порівняно з тенденціями до 24 лютого. Зараз їдуть з Києва в Черкаси, Чернігів, Одесу, Рівне, а також з Житомира до Києва. До війни найчастіше їздили Київ-Одеса, а також в топ-5 маршрутів входив Київ-Харків.

Українці стали більше їздити Україною

Все більше людей починають пересуватися в межах України. Порівняно з першими місяцями повномасштабної війни, поїздок між містами стало втричі більше.

При цьому, за даними опитування BlaBlaCar, в якому взяли участи понад 11 тисяч водіїв, понад 42% українців зазначили, що стали їздити менше з початку війни порівняно з довоєнним часом.

Про BlaBlaCar

BlaBlaCar — це найбільша у світі платформа для поїздок, заснована на спільноті людей, що дозволяє понад 100 мільйонам користувачів подорожувати у 22 країни світу. BlaBlaCar використовує технології, щоб заповнити вільні місця в дорозі, об’єднуючи користувачів, які шукають поїздки з попутниками або на автобусі, і роблячи поїздки більш доступними та зручними. BlaBlaCar щорічно скорочує викиди CO2 на 1,6 млн тонн і об’єднує більше ніж 120 млн людей. Для додаткової інформації: www.blablacar.com.ua

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride